ДСБ: Борисов да не подкрепя Плугчиева, иначе е политическа амнистия

Архив Варна

25-01-2010, 11:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Фактът, че са крити писма от кореспонденцията между бившето българско правителство и Брюксел, говори, че има конкретни виновници. Този факт ние отправяме към Меглена Плугчиева, тя носи директната отговорност, че между ЕК и България се създава напрежение. Искаме от Бойко Борисов да оттегли подкрепата си за Меглена Плугчиева като вицепрезидент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщи Агенция Фокус като цитира Даниел Митов, зам.-председател на ДСБ. Митов обясни пред журналисти, че ако не се потърси отговорност, цялата отговорност ще се стовари върху главата на сегашното правителство.

Депутатът от ДСБ Асен Агов определи подкрепата на Борисов за Плугчиева като политическа, след като тя е била вицепремиер в предходното правителство. „Чрез даването на подкрепата за Плугчиева се оправдава всичко, срещу което се протестира. Това е политическа амнистия”, каза още Агов.

Според Даниел Митов  бизнесът започва да губи интерес към европейските средства, защото не е сигурен, че ако представи проект, той би бил финансиран.


„Една от основните цели на ГЕРБ беше да се отвори директния път за финансиране на българската икономика чрез европейски средства. Необходими са много спешни мерки и ние ще предоставим ясен план как да се подобри комуникацията между българското правителство и ЕК”, каза Асен Агов. Той обясни, че в администрацията са направени много малко промени и има нужда от промени.

Писмото от Брюксел не е публикувано в интернет, защото не може да бъде намерено. До оттеглянето на старото правителство не е имало процедура за завеждане на писмата на чужд език., обясни Митов. От ДСБ обясниха, че проблемът е, че средствата от европейските фондове не се усвояват, а не, че няма контролни органи. „Координацията като че е сбъркана още в самото начало и се оказва, че това звено координира много ресурс, а не работи добре. Има всички шансове управляващите да се справят със ситуацията”, каза Митов. „Запушването е, защото одитът при усвояването е забавен и времето вече изтича.

Критиката, която идва от сегашната опозиция, е несъстоятелна. Опозицията, в качеството си на предишни управляващи, са довели до тази ситуация. Сегашният екип на МОСВ е много амбициозен. Има обаче много голямо напрежение от скъсените срокове, в които трябва да свършат всичко. Няма как в това скъсено време да оправиш всички бели за последните 8 години, които са натворени в МОСВ”, каза Асен Агов.

От ДСБ обявиха, че ще подкрепят двете промени в кабинета и изразиха съпричастност с ранените български войници след обстрелването на базата в Кандахар.