Таванът на пенсиите пада от 2012 г.

Архив Варна

25-01-2010, 17:13

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Започва обществено обсъждане за промените в пенсионната система, планирани за 2012 година, съобщи днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.


Според него новите моменти ще влизат в сила на порции през следващите 10 години, за да бъдат приети по-лесно от хората. Пръв обаче пада "таванът" на пенсиите - от 1 януари 2012 година.
Сред най-обсъждания проблем в пенсионната система е възрастта, до която ще работят българите.
Единият от вариантите предвижда от 1 януари 2012 г. право на пенсия за осигурителен стаж и възраст да се придобива при 40 г. осигурителен стаж за мъжете (сега 37 г.) и 37 г. за жените (сега 34 г.) и минимална възраст за пенсиониране 63 г. за мъжете и 60 г. за жените.

Другият вариант предлага повишаване на възрастта за пенсиониране за жените от 2012 г. с 4 месеца за всяка календарна година до достигане на 63 г. през 2019 г. От 2021 г. едновременно увеличаване на пенсионната възраст за жените и мъжете с 4 месеца на година до достигане на 65-годишна възраст. За придобиване право на пенсия ще се изискват не по-малко от 37 г. осигурителен стаж за жените и мъжете. Този вариант предлага по-плавен преход към нарастване на пенсионната възраст поради влошения здравен статус на българите, ниската икономическа активност и заетост, обяснява в разпространеното от преслужбата му обръщение министърът.

Екипът на министъра започва консултации със синдикатите, с пенсионерските организации, в парламента и с отделните съсловия. Младенов уточни, че иска чрез  широк дебат да се намери най-добрата формула в сегашната ситуация, за да се гарантира в следващите 10-20 години устойчивост на пенсионната система.