Талибаните атакували министър Младенов

Новините

25-01-2010, 20:25

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Движението на талибаните в Афганистан пое отговорността за атака снощи, когато ракета избухна в близост до нашата база в Кандахар, предават световните агенции. Според изявлението, публикувано на електронната страница на движението и в други ислямистки форуми, тяхната цел бил гостуващият в базата министър на отбраната на България Николай Младенов.

Талибаните твърдят, че „шест ракети са паднали в летището и една е паднала на 200 метра от мястото, на което се е намирал министърът”.

По време на атаката бяха ранени четирима български войници: мл. сержант Александър Александров, ефрейтор Йордан Петков и редниците Явор Иванов и Лъчезар Иванов. Най-сериозно е състоянието на Александър Александров, който все още е с опасност за живота. Министър Младенов е невредим.


Тази вечер трима от пострадалите излетяха за военновъздушната база Баграм в Афганистан, а оттам за военната болница „Ландщул” в Германия.


Още днес сутринта Bnews.bg написа, че именно присъствието на Младенов в Кандахар е провокирало ракетното нападение по базата. Според източници на сайта, запознати с обстановката в Афганистан, петдневният престой на българския министър там е изкушил талибаните да го атакуват.

В интервю за BNews обаче бъдещият военен министър Аню Ангелов нарече прекалено претенциозно твърдението, че талибанският обстрел е бил насочен към Младенов. "Това е абсолютно случайно съвпадение и всякакви спекулации на тая тема са безпочвени", казва той.

В същото време един от бившите военни министри, Николай Свинаров, разказа пред BNews, че когато той е посещавал Афганистан и Ирак, е престоявал там само няколко часа. "Това беше изискване на службите, визитите се планираха за часове, не за дни", казва той.