"Сега": Стажът за пенсия драстично ще се увеличи

Архив Варна

26-01-2010, 06:55

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Днешните пенсионери получават 46% от миналия си доход. Ако статуквото се запази обаче, след 30 години заместването ще е едва 33% от заплатата. Кабинетът се надява с предложените мерки да увеличи към 2050 г. размера на пенсията до 65-70% от миналия доход, пише "Сега".


Управляващите ще повишат рязко необходимия осигурителен стаж за пенсия. Така, без да се пипа пенсионната възраст, на практика ще стане почти невъзможно жените да продължат да се пенсионират на 60 г., а мъжете - на 63 г.


Освен това минималната пенсия вече няма да е гарантирана от държавата. От фонд "Пенсии" на Държавното обществено осигуряване ще се изплаща само реалният й размер, а допълнението до минималната за България пенсия ще се дава от бюджета след подоходен тест.


Сериозните промени в пенсионната система ще влязат в сила през 2012 г., обяви социалният министър Тотю Младенов. Вчера той огласи предложенията на работната група, която беше натоварена да мисли над промени в пенсионния модел. Министърът обясни отсрочката с необходимостта сега да се съсредоточим върху излизането от кризата и стабилизирането на икономиката.