"Монитор": Банките ще диктуват имотния пазар през 2010

Архив Варна

26-01-2010, 06:58

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Конюнктурата на пазара на жилища в страната през 2010 г. зависи до голяма степен от поведението на банките, заяви Цветелина Тасева, изпълнителен директор на агенция "Адрес". От особено значение е дали те ще започнат масово да отнемат имотите на неизрядните длъжници по ипотечните кредити, или ще предпочетат да им да дадат отсрочка, добави тя, пише "Монитор".


Според проучванията на агенцията 37 процента от продавачите търсят спешно купувач на имота, но по-голямата част от тях са хора с повече собственост, а не са закъсали с вноските по ипотеката. През миналата година хората със затруднения в плащането на жилищния си заем не са проявили нетърпение да се отърват от имота, преди банката да им го отнеме, уточниха от "Адрес".


През първото тримесечие се очаква сключените сделки да бъдат с една десета по-малко в сравнение със същия период на миналата година, прогнозираха още от агенцията.
Средното поевтиняване на жилищата в София за миналата година спрямо 2008 г. е над 28 процента, сочи статистиката. Най-голямо - 36 процента, е в "Овча купел", както и в "Надежда", "Люлин" и центъра - с над или около една трета. В "Лозенец" и останалите южни квартали спадът на цените на жилищните имоти е над 23 процента, а в "Младост" и "Редута" - над една четвърт.