Гръцките фермери си получават парите, но не вдигат блокадата

Новините

26-01-2010, 07:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Протестиращите фермери в южната ни съседка ще получат още през февруари субсидиите си за миналата година, обяви аграрният министър на Гърция г-жа Катерина Бадзели, цитирана от телевизия Европа. Тя заяви още,че и земеделските субсидии за тази година също ще бъдат изплатени навреме. Общо за фермерите за 2010 година са предвидени 5,3 млрд. евро. Въпреки това обаче протестите продължават, съобщава гръцкият сайт "Ин нюз".


Радио Атина предаде, че железопътната линия на ГКПП Промахон-Кулата вчера бе блокирана и по нея не бе допускано да преминават търговски влакове от и за България, но от снощи отново е отворена.
По всяка вероятност днес гръцките фермери ще наложат блокада на границата ни, която този път ще бъде по-продължителна, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който тази нощ беше на граничния пункт Кулата.


"Те ни обясниха и ние предадохме след това на шофьорите, че дори и да вдигнат блокадата, няма никаква гаранция, че във вътрешността на Гърция няма да попаднат в подобни блокади, тъй като стачката се е радикализирала и те са предприели блокади по вътрешните артерии. Ние обяснихме на шофьорите, че тръгвайки към Гърция, те поемат риск да попаднат в подобни ситуации", каза Найденов.


Министърът обясни, че в знак на добра воля в резултат на тези преговори блокадата е вдигната тази нощ преди 2.00 ч. По всяка вероятност обаче днес ще има нова блокада, която щяла да бъде по-продължителна.
Трактори има на много места, в това число и по околните пътища, съобщава още гръцкото радио. Фермери вчера се опитаха да блокират и започналия в Атина диалог за реформи в селското стопанство, но бяха отблъснати от силите на реда. Въпреки недоволството на земеделските производители, които са против този диалог, правителството заяви, че е решено да извърши промени в този сектор.