Варненските вестници във вторник

Архив Варна

26-01-2010, 08:05

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Изключително разнообразни уводни заглавия надничат от първите страници на днешните варненски вестници.


„Треска за дърва и въглища” е акцентът на „Твоят ден”. Според проучване на изданието на ВАЦ, резултатът от леденото време, което  скова града, е треска за твърдо гориво и ударно харчене на ток и парно. През последната седмица консумацията на топлоенергия се е увеличила с 50%, а на ток – с 22%. Раздвижил се е и позамрелият пазар с дърва за огрев, въглища и брикети. Естествено има и проблеми – дървата в „Топливо” били замръзнали, което налагало клиентите да бъдат връщани.


„Позвънете” е заложил на политическа тематика с имотна окраска – „Кметът взема клуба на СДС”. Става въпрос за емблематичната сграда на сините в центъра на Варна и конкретно, че Кирил Йорданов не бил подновил договора за наем на общинските помещения, които седесарите ползват от десетилетия. Последният договор е бил с 4-годишен срок и е изтекъл в края на 2009-а. Естествено сините се опитват да си запазят помещенията по съдебен ред, а според прогнозата на вестника общината иска да продаде изключително атрактивния имот на бул. „Княз Борис І”.


„Поят ни с минерална вода без лиценз” съобщава първа страница на „Народно дело”. Трябва да се зачетем, защото искаме да разберем какво означава „ни” – нас читателите или тях – колегите от вестника. И така става ясно, че по сигнал на производители на минерална вода полицията е спипала туби с марките DEVIN и KELTO, които нямали документ за произход на стоката. Става въпрос за внушителното количество от… 22 бутилки по 19 литра, което е на стойност около 200 лева.


„Черно море”
пък набляга на конфликтната, но вече известна тема, че „Общината ще съди Е.on”, заради авариите от уикенда. Интересен обаче е отговорът на монополиста, който твърди – „Повредата не е в нашия телевизор”. А сега де!? Явно освен електроразпределително дружество тия хора са станали и кабелен оператор. Колкото обаче и да чете човек под заглавието, пак не му става ясно къде точно е повредата.

„- 18 градуса стряскат Шакира, маймуните се греят на печка”, съобщава уводното заглавие от 3 стр. на „Твоят ден”. Не, не става въпрос за шоубизнес и неволи нейде из африканските джунгли, а просто за варненския зоопарк. Шакира е камилата героиня, която търпи на студ от минус 18 до плюс 40 градуса. Лъвовете Хектор, Верка и Василка пък си имали зимна клетка с отопление, но когато пече слънце излизали да си поиграят на снега. Маймуните пък преживявали сибирския студ, като си стояли в клетката и се греели на печки досущ като повечето варненци. Сибирският тигър обаче обожавал да се къпе през зимата.


Любопитно е и заглавието „Градината по-трудна от шифъра на Леонардо”. Става въпрос за записванията за детска градина и за това как родители са недоволни, че трябва да играят тото, за да вкарат децата си. Татковците подчертават, че на никого не било ясно как ще става приемът на лотариен принцип – алгоритъм ли щял да избутва децата по-напред или по-надолу в компютъра… и въобще формулата била по-сложна и от шифъра на Леонардо. Зам.-кметът по образованието Коста Базитов пък тържествено заявява, че тази година ще се прилага принципът на случаен подбор, като компютъризираната лотария щяла да спести на родителите дългото чакане по големите опашки пред забавачките.

Заглавието „Евгения Банева – заводска директорка” пък се набива на очи от 6 стр. на „Народно дело”. С него вестникът ни съобщава, че бизнес дамата и съпруга на бизнесмена Коко Банев – Евгения, е заела поста изпълнителен директор на девненския завод. „Идва сезонът на дупките” уверяват колегите от вестника. Според материала на 5 стр., след ледената епоха таксиметровите шофьори очаквали лунни пейзажи по варненските улици. Според тях след стопяването на снега със сигурност ще зейнат безброй дупки с невероятни размери на хиляди места в града. Ами… слагайте скафандрите и се мятайте на луноходите, пък ще добавим ние.


От друго заглавие на същата страница пък научваме, че здравната каса е пратила на поправителен всички болници и диспансери във варненско, които искат да сключат договор с нея.  До момента не е сключен нито един, заради новите изисквания на здравното министерство.


Цяла 10-а стр. пък е посветена на темата как „Умните улични лампи пестят пари за дупки”, които общината така или иначе запълва с асфалт почти целогодишно.

„Позвънете” е успял да издири роднини и познати на 29-годишния рейнджър Явор Илиев, който беше ранен при ракетната атака на талибаните в Афганистан. Момчето е от новопазарското село Преселка. Майката на българския рейнджър научила, че синът й е ранен от новини по радиото. Жената и до днес криела лошата новина от бабата и дядото на Явор. Той е сред най-леко ранените от всички пострадали българи.  Явор сключил първия си договор като кадрови войник преди 3 години, а после го подновил, за да отиде на мисията в Кандахар. Преди месец рейнджърът се свързал по телефона с братовчед си Николай и му разказал, че е много добре, че ги хранели отлично, заради което пък станал 90 кила. Според хора от селото Явор е заминал, за да спечели парли, с които да купи жилище на майка си в Нови пазар.

„Освирепели от глад кучета нападат хора”, стряска читателите заглавие от 2 стр. на „Черно море”. Според вестника минусовите температури и липсата на храна настървяват уличните псета, които вече са се обединили в глутници по десетина. Най-вече пък можело да ги срещнем около контейнерите за смет. Къде обаче в този материал са нападнатите хора? А ето ги! По-точно – ето я! Става въпрос за една-единствена варненка, която се оплакала пред колегите, че докато изхвърляла боклука някакво освирепяло куче я заръфало за ботуша.


„Всеки трети пациент търси спешния център заради счупване” информира уводното заглавие на стр. 3. Общо 69 пациенти са минали през спешното за денонощие, като 26 от тях са били със счупвания, причинени от падания върху леда. Това създавало затруднения на лекарите, тъй като те били принудени да изписват някои пациенти по-рано, за да има къде да настанят новите.