Дават подлезите на частници - всички накуп или разхвърляни в три отделни пакета

Мисия Варна

26-01-2010, 12:09

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Всички варненски подлези - 37 на брой, трябва да бъдат отдадени на частни фирми чрез концесия, смята кметът Кирил Йорданов.

Това му предложение ще бъде внесено за разглеждане и евентуално одобрение от общинския съвет. Според кмета има два начина как подлезите да бъдат концесионирани - всички на куп или разпределени в три пакета. При първия вариант за всички градски подлези ще се грижи една фирма, а при втория - три.


"Със сигурност това ще подобри условията в подлезите. Вложихме не малко средства да ги ремонтираме, но не можем да осигурим постоянен надзор", съобщи кметът. Това е причината общината да отиде на вариант концесия.

А какво ще привлече евентуални кандидати да броят пари, за да вземат и стопанисват подлезите?

Рекламна дейност, търговия и въобще всичко, което и сега си го има в подземните пешеходни съоражения, разясни Кирил Йорданов. Какъв ще е срокът на концесията, той не се нае да прогнозира, тъй като това решение ще е в компетенциите на общинските съветници. Вероятно става въпрос за цифра от порядъка на десетки години - между 10 и 30.

Друго предложение е - пак чрез концесия - да бъде построен парк в кв. "Владиславово".

Става въпрос за подобие на спортно-развлекателния комплекс до у-ще "Гео Милев" в "Младост", само че доста по-голям. Комплексът трябва да бъде изграден върху площ от 30 хиляди квадрата. Теренът се намират под пощата и граничи с училище. Според идейния проект на кмета, новият парк условно трябва да бъде обособен в две зони - една за игри и спортни развлечения за младите и друга за отдих и разходки за по-възрастните жители на квартала. Тоест да има игрища, детски кът, алеи и пейки и разбира се много зеленина.