Сега: Кризата рязко увеличи делата срещу длъжници

Архив Варна

27-01-2010, 06:48

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Икономическата криза рязко увеличи делата срещу длъжници.

51 447 са исковете, заведени от кредитори срещу длъжници само в Софийския районен съд през м.г., сочи справка, поискана от "Сега". За сравнение - през 2008 г. те бяха 18 200. Няма обобщени данни колко са делата в цялата страна, но и там има увеличение, пише "Сега".


Става дума за длъжници на банките, "Топлофикация", енергоразпределителните дружества, лизинговите компании. Граждани и фирми, които имат да си събират дългове, могат да поискат от районния съд да издаде заповед за изпълнение, т.е. за плащане на парите или връщане на вещите, която не може да се обжалва.


Месечно при всеки районен съдия в София постъпват по около 40-50 такива дела. 12 деловодители се занимават само с тях. Те са в отделно помещение, за да не се натрупват и опашки.


До средата на миналата година Гражданският процесуален кодекс позволяваше заявлението да се подаде както по адреса на кредитора, така и по този на длъжника. И кредиторите със седалище в София предпочитаха да водят делата си в столицата. Тази възможност обаче отпадна и сега това става по адреса на длъжника в страната. Затова увеличението в София е още по-впечатляващо.