Варненските вестници в сряда

Архив Варна

27-01-2010, 08:10

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

SMS-и, кучета, институти и дюлгери надничат днес от първите страници на варненските вестници.

„Дюлгери слизат от скелето, стават хлебари” заради кризата, съобщава уводното заглавие на „Черно море”. Според вестника налице била масова тенденция фалирали строителни предприемачи да се насочват към хлебопроизводството. След като не им провървяло със строителния бизнес и финансовата криза спряла градежите им, предприемчивите търговци откривали вериги магазини за хранителни стоки или пекарни за хляб и тестени изделия. Леле, леле – не знаех, че думата дюлгер се използва за синоним на фалирал строителен предприемач, който слиза от скелето…


Първа страница на „Позвънете” акцентира върху къде, къде по-научни въпроси – „Варненски институт става филиал”. Става въпрос за Института по хидро- и аеродинамика, който можело да стане филиал на Института по металознание в столицата. Това е предложила БАН. Научните работници, които нямали публикации през последните години и не са постигнали резултати в работата си, естествено ще бъдат заменени с нови.


Уводното заглавие на „Твоят ден” е „12 000 лв. за кучешка захапка”. С такава сума ще се изръсят двама съпрузи, чието куче е нападнало 38-годишна жена през 2008 г. Решението е на районния съд във Варна.


„Народно дело” пък надзърта в GSM-а на кмета. Заглавието на първа страница е „Бомбардират кмета с SMS-и за още ваканция. Става въпрос за варненски ученици, които са решили да благодарят на кмета за дървената ваканция по този кратък начин.

„Признаваме си за заемите, опрощават ни лихвите”
, информира заглавието на тема на броя в „Твоят ден”. Част от нея разяснява, че през тази година освен банковите ще трябва да докладваме на данъчните и за получени и предоставени лични заеми. Това ще се прави само, ако сумите надхвърлят 10 000 лева. Темата информира още читателите, че "от тази година 1/3 от заплатата ще отива за осигуровки”. От друго заглавие в изданието на ВАЦ научаваме, че „Замръзнаха машините в Стоматологията”.  Пациентите със зъбобол пък били пренасочвани към съседни кабинети.

„Санират дом Гергана” съобщава уводното заглавие на 2 стр. на „Народно дело”. Пълна реконструкция на дома за възрастни хора ще бъде направена през тази година, уверява вестникът. Парите ще дойдат от общинския бюджет и по спечелен проект пред Социалноинвестиционния фонд.


„Студът троши асансьори” стряска заглавие от 3 стр. на вестника. При това трошенето било масово – поръчките за спешни ремонти били скочили 4 пъти от застудяването насам. Темата на броя пък е посветена на новата пропускателна система в кметския билдинг – „Общината си натресе нови опашки”. Става въпрос за новите преграждения, които пропускат хора, само след поставянето на съответна магнитна карта. Тоест всеки посетител веднъж се реди на опашка за карта и още веднъж за да се промуши през новата система.

„Позвънете” обръща внимание на сметището в село Въглен – „Испанци с мерак за местния боклук. На практика иберийска компания ще проучва каква е калоричността на отпадъците в сметището, тоест дали от тях може да се произведе гориво и дори електричество.


От „Черно море” научаваме, че „Траката” стяга бунт срещу Е.on”. Профилактиката на дружеството в този район продължавала вече повече от седмица. В този студ плановите прекъсвания в ел захранването направо вледенили вилната зона. Живеещите там са бесни на енергото и били готови да тръгнат към централата на Е.on, за да я замерят с камъни.