Правителството отчита щетите от гръцката блокада

Архив Варна

27-01-2010, 08:11

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На днешното правителствено заседанието ще бъдат отчетени окончателните щети, които българският бизнес търпи, заради протестите на гръцките фермери, съобщи БНТ.


От транспортното министерство препоръчват българите да избягват да пътуват до южната ни съседка, защото са възможни блокади на основни пътища във вътрешността на страната. В 9 часа тази сутрин беше затворен пункта Илинден-Ексохи. Там пропускат превозни средства само от 21 часа вечер до девет сутринта. Блокадата на Кулата остава.


От два дни от Гражданска защита раздават на блокираните на границата шофьори сандвичи, минерална вода и топли напитки. Екип на спешна помощ също е денонощно на разположение.


Не е изключено земеделците да спрат и движението на влаковете. Гръцкото правителство предложи пакет от 500 млн. евро за подпомагане на фермерите, но те го отхвърлиха с мотива, че тези средства няма да решат проблемите им. Като ответен удар на блокадата от Асоциацията на българския бизнес обявиха, че на 1 февруари ще затворят граничните пунктове Кулата и Илинден.