Премиерът представи промените в кабинета пред народните представители

Архив Варна

27-01-2010, 11:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Опитът на Николай Младенов като дипломат ще бъде от полза за балансираната външна политика на страната. Изборът му за външен министър и опитът му като депутат, евродепутат и министър на отбраната, е логичен и очакван в страната и чужбина, заяви днес от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов, който представи предлаганите промени в кабинета .Аню Ангелов, който ще заеме поста на Младенов има дълъг армейски опит, подчерта Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви пред парламента днес, че предложените от него промени в правителството се извършват "по принуда", в резултат на оставката на външния министър Румяна Желева, "която не се представи добре" като кандидат за еврокомисар.

Днешните  предложения на Борисов се ограничиха само до замяната на Желева с Младенов и на Младенов с Ангелов, макар преди седмица да обяви, че ще подсили управленския си екип с макроикономиста Илиян Михов като трети вицепремиер в правителството. След това обаче стана ясно, че по-късно ще реши кога да "извика" Михов и това вероятно щяло да е напролет.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов упрекна премиера Борисов, че не са проведени консултации със Синята коалиция за смените в кабинета, както и срещи с кандидатите за министри.
Той обаче  изрази подкрепа за кандидатурата на Николай Младенов за външен министър, защото е показал много добре качествата си в един много труден сектор, като този на отбраната.

ДСБ имат основания да подкрепят кандидатурата на ген. Аню Ангелов за министър на отбраната, защото той е участник в един екип, който е поел в тежко състояние МО. Ние виждаме в него едно специфично съчетание на качества и той може да бъде добър министър на отбраната.
Подкрепяме този кабинет и очакваме от него след шестмесечно навлизане в материята той да дава резултати, коментира Костов.

Европейската интеграция на страната трябва да се превърне в първи ангажимент на новия външен министър, каза Костов. Очакваме от вас да работите силно в ЕС за енергийната сигурност за страната. Вие трябва да превърнете това в задача номер едно, каза Костов на Младенов.
Лидерът на социалистите Сергей Станишев нарече непремислени и авантюристични реформи. Той определи промените като  ПР-ход, за да се отвлече вниманието от редица неуспехи в правителството. По думите му  времето за оправдание с предишното управление е изтекло.

Крайно време е да започнете работа в реални условия и да представите реална визия за политиката си, каквато аз не виждам, заяви от парламентарната трибуна той. Очаквано Коалиция за България няма да подкрепи предложените проблеми, защото има необходимост от много повече промени, коментира Станишев.

От СДС пък очакват промяна в политиката спрямо хора, бивши сътрудници на ДС , мнението бе изразено от съпредседателя на Синята коалиция и председател на СДС Мартин Димитров.

Европейската енергийна политика е защитен механизъм по отношение на енергийната сигурност у нас. От Синята коалиция очакват засилена политика в тази посока, каза Димитров.

По отношение на военното министерство се очаква излизане наяве на виновниците за извършените многобройни заменки. В кратки срокове очакват и внесени документи по отношение на разработени стратегии за национална и енергийни сигурност.

2010 се очертава като една много тъмна година – когато говорим за излизане от кризата, трябва да имаме нова стратегия. Ще има ли такава стратегия с ясни послания и ясни принципи за реформи – сега е моментът, коментира още Димитров. Той декларира готовност да бъдат партньори  и да дават конкретни предложения.. Ако в началото на мандата не се тръгне с реформите, ще става все по-трудно, каза още той.

Промените в кабинета са следствие от кандидатурата за еврокомисар на България, е позицията на ДПС, изразена от зам.-председателя на Парламентарната група на движението Лютви Местан.

Според него трябва да има дебати за коригирането на определена политика на правителството. По думите му в мотивите за персонални промени няма отговори на важни въпроси, като например защо оставката на Желева е приета ден, след като преди това е обявено, че тя не се приема. Ние не критикуваме Румяна Желева за оставката, нито вас, г-н Борисов, че я приехте, каза Местан. Оставката е трябвало да бъде приета по много причини.

ДПС отново потвърди отказа си да подкрепи днешните  промените в правителството, защото няма отговори на това защо се стигна до това положение. Ние не поставяме под съмнение качеството на номинираните, но темите на дебатите в парламента не са предложените две нови имена, каза още Местан.