200 тира отново са блокирани на гръцката граница

Новините

27-01-2010, 12:33

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Повече от 200 тира чакат пред ГКПП "Кулата" да преминат в Гърция, опашката вече е около четири километра и ще се увеличава, защото от 8 часа тази сутрин протестиращите гръцки фермери при съседния гръцки пункт "Промахон" не пропускат и леки коли, и автобуси. Това съобщи за БНТ комисар Тодор Георгиев - началник на Регионална дирекция "Гранична полиция" Смолян.


Днес е десетият ден от началото на гръцките фермерски блокади на
граничните пунктове с България. Последното пропускане на тирове през ГКПП "Кулата", който е най-натовареният пункт на българо-гръцката граница, бе преди повече от денонощие. ГКПП Илинден-Ексохи също е затворен за всички видове автомобили.


Според най-общите изчисления досега държавата ни е изгубила повече от 40 млн. евро. Според публикации на гръцката преса южната ни съседка губи до момента 200 млн. евро.
От Кризисния щаб предупреждават, че пътната мрежа в Гърция също е блокирана на над 25 места, като се прилага променлив график на блокадите.   


От 9 до 21 часа днес според предварителната информация, с която разполагат българските гранични власти, ще бъде затворено движението за всякакви превозни средства през ГКПП "Илинден"- "Ексохи" на пътя Гоце Делчев-Драма. Другите два пункта на българо-гръцката граница - "Капитан Петко войвода"-"Орменион" и Златоград-Ксанти, работят нормално и движението през тях е безпрепятствено, съобщи комисар Георгиев.
Екипи на Гражданска защита снабдяват мръзнещите шофьори с топли напитки, сандвичи и минерална вода.