Светофарни небивалици дразнят варненци

Архив Варна

27-01-2010, 13:24

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Недоразуменията породени от светофари, пътна маркировка и улични знаци във Варна се оказват широко дискутирана тема в различни интернет форуми.

Участниците в дискусиите посочват, като прпоблемен светофара до МОЛ "Варна тауърс", в посока от центъра към магистралата. Според тях, когато светне секцията за десен завой, останалите са на червено. До тук добре, обаче на червеното имало указание (стрелки), забраняващо движението на автомобили направо и на дясно. Тоест излиза, че в един и същи момент свети и зелено, и червено за надясно. Тоест десният завой хем е забранен, хем е позволен!?

Друг дискутиран проблем е зеленият светофар за пешеходци на кръстовището на Червения площад. Хората се възмущават, че е невъзможно да пресечеш бул. "Осми приморски полк" на зелено! "Или може би можеш, ако като светне зелено хукнеш да бягаш със всички сили", иронично отбелязва участник в дискусията. Ако пешеходецът си върви на нормален ход, докато свети зелено може да стигне максимум до средата на пътя - островчето между двете ленти. Там спокойно си изчаква на червено, което естствено е безкрайно от гледна точка на пешеходеца. Проблема е, че краткотрайният, като време зелен сигнал за пресичане на пешеходната пътека, принуждава почти всеки минаващ от там да се превърне в нарушител, като притичва на червено.

Не много по-различна била ситуацията и със зеленото на кръстовището при параклиса в "Младост"! За да пресече човек на отсрещната страна - от параклиса до тротоара на бензиностанция "Шел", също трябвало да спринтира. Иначе, на зелено се стига само до островчето.

Друг любопитен проблем имало и на кръстовището на пощата в центъра на града. Ако пешеходец иска да пресече бул. "Владислав" в посока от пощата към стоматологията, му е доста трудно да види кога светва зеления и кога червения сигнал за пешеходците. Причината е че на височина, колкото е един среден човешки ръст, пред светофара стърчи табела, която указва, че това е бул. "Владислав". Тоест ако искаш да видиш дали свети зелено или червено, трябва или да подскочиш, или да се наведеш.