Спаси, дари на... сега помага на Рафаил

Архив Варна

27-01-2010, 17:36

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Спешна кампания за набиране на 7800 лева, с които да бъде спасено зрението на 6-месечния Рафаил върви от вчера на www.save-darina.org.

Освен по банковите сметки пари могат да се изпращат и в специaлния акаунт в Easypay (Клиентски номер (КИН): 6955367396 rafail_stoyanov).


Ето и подробностите:


Рафаил Стоянов е роден преждевременно на 29.07.2009 година, с тегло 1070 г. 

След близо 3 месеца в болница, на 22 октомври достига необходимите 2700 г и е изписан, с мнение за консултация от невролог, хирург и офталмолог.

Родителите веднага завеждат детето и при тримата специалисти, но офталмологът д-р Хрелева от Бургас отказва да го прегледа. Според нея, точна диагноза не би могла да се постави. Дали детето ще вижда се разбирало от родителите на по-късен етап.

Тези родители обаче не са съгласни просто да стоят и да чакат, затова заминават за Варна, където на 2 декември д-р Светла Николова поставя диагноза: Ретинопатия 4б стадий на дясно око и пълно отлепване на ретината на ляво око. Няколко дни по-късно в болница Токуда диагнозата е потвърдена.

Родителите на Рафаил изпращат епикризата на проф. Клеменс, ръководител на клиника по офталмология в Университетска болница Грайфсвалд.

Становището на професора е, че трябва да се бърза, защото стадий 4 ще прогресира и ще влоши прогнозата.

По тази причина той няма да планира дата за прием, а ще приеме детето и ще оперира по което и време да пристигнат в Грайфсвалд. Както повечето европейски специалисти, и проф. Клеменс не е наясно с особеностите на българската здравна система и не разбира защо въпреки това го молят да изпрати оферта за частен пациент – той е убеден, че след като България е член на Европейския съюз, здравната осигуровка на детето ще покрие разходите. Все пак, през януари изпраща оферта и дата за прием - 9 февруари 2010 г.


Веднага, след като получават становището на проф. Клеменс, родителите подават молба с вх. № 95-01-20 от 9 декември 2009 г. до Комисия за лечение в чужбина за финансиране на спешна операция в Германия. 


Ето какво ни писа майката на Рафи:

„Беше назначена дата 15 Януари 2010 г. за преглед (от профилната комисия). В личен разговор с доц. Алексиева, в който настоях за по-ранна дата, ми бе отказано, тъй като болницата излизала във ваканция, а на въпроса дали биха отпуснали сума за подобна операция, ми бе заявено, че при ретинопатия 5 степен няма никаква полза от подобни операции и не се отпускат средства. За дясното око ми се каза, че там има някакъв смисъл, но окончателното решение ще се вземе след прегледа.”

На прегледа на 15 януари се установява пълно отлепване на ретината и на дясното око. На 25 януари 2010 родителите са научили по телефона, че доц. Алексиева отказва да даде разрешение за финансиране на операция на Рафаил в Германия.

Въпреки бързането, десетките разговори, настояването, молбите и недвусмисления съвет на немския професор, шансът бебето да бъде оперирано, преди да се стигне до 5 степен и на дясното око, беше пропуснат. Бездушието за пореден път победи.


Сега лечението вероятно ще е по-дълго, по-скъпо и много по-несигурно.

А можеше веднага след раждането, детето да бъде диагностицирано и спешно насочено за операция в чужбина.

Можеше, но не в България. Тук диагнозата се поставя след третия месец, при това - по настояване на родителите. Тук ваканциите и празниците са по-важни от всичко останало. Тук не се бърза...

И пак тук, и въпреки всичко, родителите са способни на вяра и сила като тези: „Искам да споделя, че нарекох сина си Рафаил, след като разбрах значението на това име - то означава Бог изцелява. Избрах това име с вярата, че Бог ще ни изцелява винаги и телом и духом. Все още вярвам в това, но в последно време разбрах и друго, че това Негово действие идва и в голяма степен чрез хората, които имат добро сърце. Вярвам, че всеки човек, който върши добри неща е вдъхновен от Бога, независимо дали го осъзнава или не и получава своята награда за това. Това ново разбиране разшири моя поглед, както се надявам да се разшири и изцели и погледа на детенцето ми. Рафаил!”

Обявяваме спешна кампания за набиране на 7 800 лв. (3180 евро за операцията и 1500 лв. за път) за операция на Рафаил Стоянов в Грайфсвалд.


Дарителска банкова сметка:

Рафаил Валентинов Стоянов

ПроКредит Банк (България) АД, клон Бургас 3

BG87PRCB92301031830217 – в лева

BG37PRCB92301431830211 – в евро