Труд: Влизаш в I клас срещу тапия и по адрес

Архив Варна

28-01-2010, 06:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Училищата, които тази година ще приемат първолаци, да са готови с кампанията си до март. Кандидатстването ще започне през април, а на всяко учебно заведение трябва да има оповестена информация за условията. Очаква се около 65 хиляди малчугани да чуят първия звънец на 15 септември. Основното изискване за записване е децата да са завършили предучилищна група, съобщават днес просветни експерти от страниците на вестник “Труд”. Няма ограничение в броя на паралелките, в които се кандидатства. Родителите трябва да подават документите до всяко учебно заведение. Класирането не е централизирано.

Записването ще става само с оригинала на удостоверението. Те ще се раздават на 24 май. А самото класиране на децата по училища ще става до 15 юни. Малчуганите, които не са ходили на забавачка, също ще бъдат записвани в първи клас, но няма да имат голям избор. Ще ги приемат там, където са останали свободни места.

Три ще са основните критерия за подбор на учениците:

* Местоживеене. С предимство са децата от района на училището. За София ще важи и адресът по месторабота на родителите.

* Други деца, които вече учат в желаното училище.

* Потомството на работещите в системата (те са малък процент).

* Приемен изпит за училищата по изкуства. Тестовете за проверка на знания и умения за други училища, например, тези с ранно чуждоезиково обучение са забранени.

* Времето на подаване на документи. Този критерий ще се използва само в краен случай.

Всяко училище ще дописва критериите за прием на децата. Те ще бъдат обявени заедно с датите за подаване на документи. Сред тях може да бъде например резултатите на децата от предучилищното обучение.

От тази есен има вероятност да влезе целодневното обучение за първолаците. Преди това трябва да има законодателна промяна, напомниха от образователното ведомство. Тази форма на обучение може да доведе до намаляване на броя на паралелките, които директорите ще обявят за свободни. Причината е, че трябва да отворят “стаи за игра” и вместо 6 класа например в едно училище могат да приемат деца само за IV. Това ще се окаже проблем за топучилищата, в които и сега местата са по-малко от желанията на родителите, твърдят директори.