Варненските вестници в четвъртък

Архив Варна

28-01-2010, 08:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Явно вчерашният ден е бил богат от към топ събития, тъй като всеки от варненските вестници е извел различен акцент на първата си страница.

"Позвънете" съобщава, че “Връщат закуските в училищата”, а “Народно дело” алармира, как “Държавата оглуша за втория мост” над варненското езеро. “Черно море” пък твърди, че “Бизнесът си иска парите от държавата”, а “Твоят ден” разказва как “Подпийнал разиграва Гражданска защита”.

Учениците от началния курс отново ще  получават безплатни закуски и мляко, след като правителството е одобрило бюджета на националната програма за пълно обхващане на учениците, разяснява уводния материал на “Позвънете”. И припомня, че от началото на тази година децата в школата не получават закуски мляко или плод. Какво да добавим ние, освен, че правителството си е спестило този вид разход за срок от един месец – все е нещо от гледна точка на Симеон Дянков.


2 страница на вестника информира, че предстои “Скок на цените на водата при концесия”. Това твърдение всъщност е на бившия шеф на ВиК Варна. Друго заглавие, отново на водна тема, пък съобщава – “Страх от наводнения, разкопават шахтите”. От материала научаваме, че усилията на снегопочистващите фирми сега са насочени към разкриването на уличните шахти. Причината е в предстоящото топене на снега, което означава, че по улиците ще тръгнат реки от вода. Разкирването на шахтите спорде нас обаче няма да е никак лесна работа, тъй като много от тях приличат на... икебана. Да защото са потънали и са се првърнали в дупки. За да не пропадат в тях автомобили, съвестни граждани са подредили в тези дупки камъни и клони от дървета, по които за навързани разноцветни парцали и найлонови торбички.

“Народно дело” обръща внимание на това как държавата не искала да се ангажира с изграждането на втори мост над езерето. Всъщност, държавна агенция пътна инфаструктура не била съгласна с идеята бъдещият мост при Казашко да бъде отразен като част от републиканската пътна мрежа. Според авторите на общия устройствен план на Варна, това означава, че държават не иска да се ангажира с моста, и че тежестта по изграждането му ще бадне изцяло върху общината.


“Затоплят училищата от събота”, съобщава заглавие от 3 стр. на вестника. Идеята е до понеделник температурите в школата да достигнат задължителните 18 градуса. “Компаньонки прибирали по 150 лв. на час”, твърди уводното заглавие на 4 стр. Цялата схема как се събират пари от правене на компания и как таксиметрови шофьори получават по 20%, защото превозват девойките до адреса, е била разкрита от свидетел по мегаделото срещу Иван Славков.

Страницата за бизнес на “Черно море”, чието заглавие е уводно на броя,  твърди че “Варненският бизнес си иска всички пари от държавата”. И по-точно, че МРРБ трябвало да изплати 200 милиона лева до края на март на близо 180 фирми, част от които са варненски. Става въпрос, че тези фирми са изпълнили държавни поръчки за строителство, но още не им е платено.


“Токови удари поразили общинско имущество за 18 800 лева”, информира 3 стр. на вестника. Заради проблемите с електрозахранването през уикенда са изгорели 6 циркулационни помпи, всяка от които струва 2550 лева. Повредени са и два електодвигателя на водни помпи в котелното на кметски билдинг, които са оценени на 3500 лв. От Е.on пък твърдят, че вината за авариите не е тяхна, а се дължи на повреда във въздушен електропровод, който е собственост на НЕК.


“Банкомати не пускат пари, смръзнали се”
, предупреждава още “Черно море”. Уводното заглавие на 3 стр. пък подчертава, че “ФОРО ще гони търговците от храма”. ФОРО означава Федерация на обединените ромски общности, а нейната кампания този път е насочена срещу превръщането на християнските храмове в туристически атракции.

Изданието на ВАЦ “Твоят ден” днес акцентира върху фалшивите сигнали, които граждани подават на тел. 112. “Безработицата в Добричко удари двуцифрено число”, информира 3 стр. вестника и разяснява, че свободните работни места в региона били малко и предимно за шивачки и обущари. Двуцифреното число пък е 10,43% безработица.