Тютюнопроизводителите няма да протестират

Новините

28-01-2010, 08:43

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

След среща късно снощи с премиера Бойко Борисов тютюнопроизводителите се отказаха от планирания за днес протест. Вместо това те ще подпишат споразумение с правителството, което им гарантира, че ще им бъдат изплатени премиите за миналата година.


Сумата не може да надхвърли 116 млн. лева. Това е максималният размер, който страна ни може да предостави на производителите според изискванията на Европейската комисия, заяви за националната телевизия министърът на земеделието Мирослав Найденов.


Ще се търсят допълнителни пари по други две схеми. Премиите за миналогодишната реколта ще бъдат платени, но само след насрещни проверки. Допълнителното подпомагане на сектора няма да е обвързано с конкретна цифра, а с реално произведеното количество, защото не е ясно колко точно е произведеният тютюн, обясни министърът.


По думите му има драстични разминавания в миналите години между произведено и декларирано количество. Над 20 хиляди тютюнопроизводители в гоцеделчевско, русенско и хасковско имаха намерение да организират протести и блокади на основни пътища и гранични пунктове с Турция, Румъния и Гърция. След среднощна среща на техни представители с премиера Бойко Борисов, стачката беше отложена.