Откриха черните кутии на самолета, който се разби край Бейрут

Новините

28-01-2010, 08:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Експерти успяха да локализират мястото, където се намират черните кутии на разбилия се край бреговете на Ливан самолет на етиопските авиолинии, съобщават световните информационни агенции.

Американски кораб, включил се в издирвателната операция, е засякъл кутиите на 1300 метра под водата, само на 8 км западно от летището в Бейрут.


Самолетът изчезна от радарите само 5 минути, след като излетя от летището в Бейрут и се разби. Всички 83 пътници и 7-членният екипаж загинаха при катастрофата. Все още не са открити телата на всички жертви. Като най-вероятна причина за трагедията експертите сочат гръмотевичната буря, която е вилняла в района. Ливанските власти обявиха, че пилотът на машината е пренебрегнал указанията на контролната кула на летището в Бейрут. От друга страна пък в същото време били изпълнени още няколко успешни полета.


Според специалистите самолетът се е разцепил на две още във въздуха, преди да избухне в кълбо от пламъци. В издирването на останките от падналия самолет се включиха освен ливански кораби, хеликоптери и кораби на силите на ООН в Ливан. Работата на спасителите е допълнително затруднена от бурното море в района на катастрофата, както и от неравното морско дъно.