България изготвя справка за щетите от протестите на гръцките фермери

Архив Варна

28-01-2010, 09:12

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

По искане на Европейската комисия България ще изготви справка за пълните щети, претърпени от държавата от блокадите на границата ни с Гърция от протестиращите фермери.

Експертите допуснаха възможност за наказателна процедура срещу южната ни съседка заради неспазване на европейското законодателство, свързано със свободното движение на стоки.


Освен това се препоръчва правителството да заяви готовност за оказване на пълна подкрепа и юридическа помощ на българските фирми, претърпели загуби от блокадата, които желаят да търсят компенсации по съдебен ред. На заинтересованите фирми следва да се обяснява, че досега предприетите от българската държава процедури пред ЕК представляват възможно най-добрата и единствено възможна реакция, която ще облекчи реализирането на съдебните искове на фирмите.


Гръцките фермери втвърдиха позицията си, след като обявиха, че предложенията на правителството не ги удовлетворяват. Кабинетът предлага схема, по която земеделците да усвоят малко над 5 милиарда евро, но те настояват за гарантирани изкупни цени на продукцията и замразяване на кредитите. В четвъртък фермерите трябва да решат дали да продължат протестите, след като и гръцкият бизнес започна да негодува заради загубите вследствие на непрекъснатите блокади по границите и във вътрешността на страната. По различни изчисления досега бизнесът в Гърция е загубил между 200 и 300 милиона евро от блокадите. Кабинетът обаче обяви, че не може да отстъпи, тъй като бюджетният дефицит е достигнал огромни размери и страната е изправена пред невъзможност да обслужва дълговете си.


Блокадите на граничните пунктове с южната ни съседка продължават вече 11-и ден. Тази нощ ГКПП Кулата бе отворен и близо 800 ТИР-а минаха границата в двете посоки. ГКПП Илинден е затворен за товарни автомобили, и минават само леки коли и автобуси. Другите два пункта на границата с южната ни съседка - Капитан Петко войвода и Златоград, работят нормално.


Възстановено е движението на влаковете по линията София - Солун, което бе спряно снощи след блокадата на жп линията от протестиращи гръцки фермери в района на пункта Кулата-Промахон.


През ГКПП Илинден - Ексохи до 12 часа днес ще могат да преминават само леки коли и автобуси. От 12 до 17 часа пунктът ще бъде затворен за всички видове автомобили. След 17 часа отново ще могат да преминават леки коли и автобуси. От 21 часа ГКПП Илинден – Ексохи ще бъде отворен за всички моторни превозни средства.