Френски пожарникари протестираха пред сградата на ЕК в Брюксел

Архив Варна

28-01-2010, 09:15

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Стотици френски пожарникари протестираха пред сградата на Европейската комисия в Брюксел.

Облечени в служебни униформи и размахвайки знамена и лозунги, те изразиха недоволството си от френското правителство, което пренебрегва посочените в европейската директива правила за работното време и броя на отслужваните часове от страна на пожарникарите.


Демонстрантите бяха категорични, че няма да се откажат от исканията си директивата да бъде спазвана. За да покажат сериозните си намерения, по време на протестните действия те използваха сигнални ракети и димки, които бяха хвърляни на улицата пред сградата на Еврокомисията. Стигна се и до намесата на силите за сигурност в Брюксел, след като един автомобил пострада от хвърлени бомбички и фойерверки.


Полицията посъветва огнеборците да носят предпазните си каски, за да се избегне случайното раняване на някой от тях. Докато траеха демонстрациите, делегация от представители на френските пожарникари беше приета от комисаря по социалните въпроси Владимир Спидла. На срещата беше обсъдено приложението на Европейската директива във Франция. Акцията на пожарникарите в Брюксел беше част от кампанията за масови протестни действия, която се състоя в цяла Франция.