Борисов се договори с тютюнопроизводителите, засега

Новините

28-01-2010, 11:01

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Планираните за четвъртък протести на тютюнопроизводители в страната бяха отложени след среща при премиера Бойко Борисов.

Срещата е  приключила малко след полунощ в сряда, а сред нея Борисов заяви, че са били поети взаимни ангажименти. 

"Ще направим всичко възможно за запазване на този важен отрасъл, за привличане на достатъчно средства както по европейски проекти, така и съобразно възможностите на правителството. Важното беше, че проявихме взаимно разбиране за проблемите, пред които са изправени не само тютюнопроизводителите, но и страната", посочи Борисов.

"Не трябва да забравяме, че сега трябва да решаваме проблеми, които са натрупвани в този отрасъл в продължение на години. Смятам, че срещата беше резултатна и стачка няма", каза още премиерът.

 Тютюнопроизводителите настояваха да се запази размерът на премията за килограм тютюн, което не би могло да се случи, ако общият размер на субсидията е 116 млн. лв.

При  нощните преговори е било договорено, че допълнителни средства могат да бъдат получени по други две схеми,съобщи юрисконсултът на Националното сдружение на тютюнопроизводителите Нина Ламбова.
 
По нейните думи е постигната рамка, чрез която ще може да се подпомага сектора тютюнопроизводство занапред. 116-те милиона лева премии ще бъдат разпределени и ще достигнат по възможно най-бързия начин до производителите. Тези пари са максимално възможният таван, който е разрешен да бъде използван за подпомагане на отрасъла, но те не са достатъчни, за да бъде покрита квотата", допълни тя.

"Затова ние се договорихме чрез други две мерки да бъде подпомогнат сектора, така че да не бъдат ощетени тютюнопроизводителите. В четвъртък в Министерството на земеделието разговорите продължават. Те ще се водят по двете мерки – може да се приеме една от тях, може да се премине и към смесена система", уточни Ламбова.

Очевидно в политическия стил на Борисов и на управлението се вкарват манипулации от типа на полицейските – такъв беше случаят с Кристалина Георгиева, когато се пусна слух, че едва ли не БСП е поискала проверка на досието й", коментира Михаил Миков от БСП по повод изявленията на премиера ,че зад готвените протести стои столетницата..

"Следващият случай е с протеста на тютюнопроизводителите. Днес ще е БСП, утре ще е ДПС, РЗС", каза той.

Според него нарочно се вкарват политически елементи, за да се тушира общественото недоволство и да се свали общественото напрежение.

"Очевидно това е подход, свързан с работата на службите, и той не е чужд на днешното управление", каза Миков.

Той определи подхода като част от PR-а и общата манипулация на днешната власт.