В енергийния регулатор си раздавали скандални бонуси, сините ги режат

Архив Варна

28-01-2010, 13:19

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Синята коалиция" внесе в парламента промени в закона за енергетиката, с идеята да оптимизира работата на комисията.

Освен че ще бъдат орязани скандалните бонуси, които са си раздавали в комисията, сините искат и да се намали броят на членовете на ДКЕВР. В момента са 13, почти колкото министрите,  каза Димитров и поиска броят им да се свие до 9. "В условията на криза 13 души нямат какво да правят там. А и колкото повече хора, толкова повече бели", каза синият шеф.

Служителите в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране са получавали по четвърт заплата върху месечното си възнаграждение от глобите, събирани от комисията. Това обяви лидерът на СДС Мартин Димитров и допълни, че заплатите в ДКЕВР са близки до премиерската. Текст в закона за енергетиката, според който 20 на сто от събраните глоби отиват за допълнително стимулиране на служителите, е направил възможно скандалното раздаване на бонуси. "Хем глобява, хем си ги раздава, хем се стимулира", каза Димитров и поиска този текст да отпадне от закона.


СДС и ДСБ предлагат и заседанията на ДКЕВР да са открити. "Нека всеки да знае какво се обсъжда", призоваха сините и прогнозираха, че ако това стане веднага ще паднат някои от цените.

Иван Иванов от ДСБ припомни, че сините са поискали открити заседания още в първите дни от мандата на правителството на ГЕРБ и управляващите са им обещали това да стане до края на годината. Тъй като има забавяне, "Синята коалиция" сама внася промените в закона и се надява на подкрепа на по-голямата част от депутатите.