Съкръщават с 20% висшия команден състав в армията

Архив Варна

28-01-2010, 14:24

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Над 20 % съкращение ще бъде извършено в администрацията на МО и висшия команден състав на армията, обяви по БНТ днес, ден след като встъпи в длъжност новият министър на отбраната Аню Ангелов.

Съкращенията ще се извършват постепенно, като целта е "до средата на 2011 г. те да бъдат окончателно факт".

Планът  за по-нататъшни реформи в армията, където са предвидени тези съкращения, бе разработен от Николай Младенов, но сега ще се реализира под ръководството на Аню Ангелов.

"Става въпрос за щабовете по подготовка на видовете въоръжени сили, за централните щабове, които макар и интегрирано министерство запазиха своя състав отпреди интеграцията. В Министерство на отбраната пък са 1400 човека и това е страхотен лукс. И наистина 800-900 човека са напълно достатъчни, за да свършат същата работа с много по-голяма ефективност", обясни Аню Ангелов.

Той коментира, че висшите командни звена са "страшно много раздути" и на практика значителни средства от бюджета за отбраната отиват в тази посока, вместо към бойните поделения, които участват в мисии зад граница. Целта на промените в новия военен закон е да се осигури функциониращ и интегриран модел в Министерството на отбраната.

"Всички да работим като един екип, да не се делим на политическо и на военно ръководство. Да не поставяме военното ръководство някак си на някакъв пиедестал", посочи Ангелов и изрази надежда, че държавният глава ще "пусне" промените в закона.

Със закона бе въведен т.нар. интегриран модел, който има за цел да избегне дублирането на функции и структури в политическото и военното ръководство на армията. Новият екип в МО обаче обяви модела за неработещ и пренаписа текстовете, като се въвежда и нова длъжност в МО - "постоянен секретар по отбраната”. Въпреки ангажиментите към НАТО, интегрираният модел досега не беше въведен, най-вече заради съпротивата на генералитета.

Според предишния вариант на закона, изготвен от екипа на министър Николай Цонев в предишното правителство, предвиждаше да бъдат редуцирани и правомощия на президента спрямо въоръжените сили. Първанов обаче заплаши с вето и проектът бе пренаписан, за да върне старото положение.

Интегрираният модел, заложен в сегашния закон, дава централна роля на политическото ръководство в Министерството на отбраната. Създаден е и трети стълб на управление във ведомството в лицето на постоянния секретар на отбраната. Това ще бъде цивилно, неполитическо лице, равнопоставено по длъжност на началника на отбраната.

Аню Ангелов съобщи още, че предстои да бъде изготвен нов план за модернизацията на въоръжените сили. Според него е реална възможността в последните две години на мандата да започнат нови модернизационни проекти.

"Знаете, имаше един девиз някога "Всичко за фронта, всичко за победата", заяви пред националната телевизия новият министър. Сега в момента нашият фронт е в Афганистан. Не толкова в Косово, не толкова в Босна, преди всичко в Афганистан. Много хора задават въпроса защо сме там. Аз ще оставя наистина на политиците да обяснят защо сме там", заяви министърът на отбраната, който отхвърли критиките, че не е политическо лице, а експерт.