Приемаме от Гуантанамо мъж, който не е терорист

Новините

28-01-2010, 14:58

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Предлагаме да се приеме един затворник от "Гуантанамо", обяви  пред журналисти министърът на вътрешните работи, цитиран от Dnes.bg.


Още в началото на декември американският министър на отбраната Робърт Гейтс заяви пред Камарата на представителите, че 116 затворници от Гуантанамо от общо 211, които в момента се намират там, може да бъдат прехвърлени в други страни. Тогава премиерът обяви,че "можем да вземем един затворник" и обвърза изявлението си с европейската и натовска солидарност. Както ние искаме за всяко нещо подкрепа от нашите евроатлантически партньори, така президентът Обама иска сега от всички нас", заяви тогава Бойко Борисов.

България може да приеме един затворник, сочи и представеният днес пред депутатите анализ на Междуведомствената група.

"Разглеждани са профилите на няколко затворници, които не са терористи. Вероятно България ще приеме един човек, който е на възраст до 40 години", каза МВР шефът.

От посолството на САЩ вече потвърдиха за посещение на специалния пратеник за закриването на Гуантанамо за заподозрени терористи Даниел Фрийд, който е провел срещи с висши представители на българските власти на 2 и 3 декември 2009 г.

Американското правителство от няколко месеца заяви желание  да прехвърли затворници от Гуантанамо в други страни и неколкоратно е повдигало този въпрос пред съюзниците си от НАТО.