Toyota изтегля дефектни коли от Европа, САЩ и Китай

Новините

28-01-2010, 16:52

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Автомобилният производител Toyota обяви изтеглянето на коли от пазарите в САЩ, Европа и Китай заради проблеми с педалите на газта, които се заклещват в подовата настилка.

Компанията обяви изтегляне на още 1.1 млн. автомобила в САЩ само ден след като съобщи, че задържа продажбата на осем популярни американски модела. Отделно от това Toyota ще съкрати 750 работни места в завода си в Бърнастън, Великобритания, предава BBC.


Дефектните автомобили са произведени между 19 март 2009 г. и 25 януари 2010. Генералният мениджър на европейското подразделение на компанията Колин Хенсли каза, че в момента се правят опити да се установи колко автомобила в Европа са с дефектните части, които имат автомобилите, изтеглени от пазара в САЩ.


Неволите на компанията започнаха още миналата година. През ноември тя оттегли от пазара 2.3 млн. автомобила заради дефектни педали. Само за последните четири месеца е спряла продажбата на близо 8 млн. автомобила в САЩ.


Акциите на компанията паднаха заради опасенията, че изтеглянето на автомобилите от пазара ще повлияе отрицателно на финансовото й състояние и репутация.


Все още не е ясно как този проблем ще повлияе на приходите на Toyota. Но инвеститорите са притеснени, че може да окаже натиск върху печалбата.