Варненските вестници в петък

Архив Варна

29-01-2010, 08:26

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Малък Сечко обещава плюс 18 градуса” стопля сърцата и душите на читателите първа страница на „Народно дело”. Според метеопрогнозите след януарската ледена епоха във Варна февруари ни готви истинска пролет. Първите седмици на месеца ще си бъдат мразовити, но после стопля.

„Дупките най-много тормозят варненци” победоносно съобщава уводното заглавие на „Позвънете”. Това сочел анализа от сигналите получени на горещите телефони в петте районни кметства в града. Примерно 411 сигнала, от общо 1111 за цялата 2009 г., са били именно оплаквания от улични дупки.

„Варненци – дебели, но трезвеници” уверява първа страница на „Твоят ден”. Констатацията на колегите е на баба Европейско здравно интервю 2008. Всъщност това е темата на броя, която е изпъстрена от заглавия, като „Доволни сме от здравето си, макар че всеки трети е хроник”, „Не вярваме на ваксините против грип, сами си назначаваме лечение”, „Варненският мъж тежи 81 кила” и други.
На същата проблематика е посветено и уводното заглавие на „Черно море” – „65% от варненци са с наднормено тегло”. Въпреки, че всеки пети се оплаквал от високо кръвно, областта е на първо място в страната по брой на хората, оценили здравето си като много добро, недоумяват колегите от вестника.

Във всички варненски вестници присъства съдебно-криминалната тематика. „Твоят ден” е отразил сагата с мегаделото срещу бившият собственик на футболен клуб „Спартак” Иван Славков и компания така - „Бивш командос се уплаши в съда”. Става въпрос за Веселин Жеков, който отказал да даде показания, като заявил, че се страхува за живота на сина си и на жена си.
„Травестит шоу в окръжния съд” е уводното заглавие на 4 стр. на „Народно дело”. Става въпрос за двамата травестити, които ограбиха англичанин във Варна. Рошав, но грациозен младеж се извинил пред съда, че прическата му е лоша, защото пробвал да си направи пепеляви кичури, но боята не хванала. Това не го спасила от ареста, но все ”крадлите” имат право да обжалват – на петльов ден.
„Веселин Данов бил мърша за Славков” информира 5 стр. на позвънете, като се позовава на думи на свидетеля по делото  срлещу бившия общински съветник – Веселин Жеков.

„Нискоенерегийна къща намалява три пъти разходите” съобщава уводното заглавие от 5 стр. на „Твоят ден”. Домакинствата можели да направят това като преустроят къщата си нискоенертийна. „Над 1000 частни сгради няма да плащат данък”, тъй като са получили сертификат за енергийна ефективност. Естествено не за винаги, а за период от 5 до 10 години, съобщава още изданието на ВАЦ.

„Лекари не искат 100 лв. за дежурство” научаваме от 3 стр. на „Позвънете”. Колегите са стигнали до този извод, тъй като до момента не е постъпила нито една молба от доктор за извънредни дежурства във филиалите на спешните центрове в областта. Както е известно здравният министър обеща по 100 лева на лекарите, които поемат 12-часови дежурства в спешното.

„Отварят рибната борса” въпреки забраната за това информира 3 стр. на „Черно море”. Вестникът се позовава на думите на прокуриста на общинската фирма „Пазари”, който заявява, че не може да остави търговците на улицата, тъй като те били изрядни и плащали наеми. „Топенето на снега блокира малките улици” констатира стр.4 на вестника. Заседнали автомобили спирали движението, а зареждането на малките магазинчета станало почти невъзможно заради кишата.
„Варна чака река от евромилиони” оптимистично звучи уводното заглавие на 2 стр. на „Народно дело”. И уточнява, че първото условие е Брюксел да склони, тоест да одобри проектите за финансиране на община Варна, които възлизали на 84 милиона лева.  Стряскащо заглавие избожда очите от темата на броя, която е на стр. 6 – „Крият смъртта на 12 родилки годишно”. Това ужасяващо разкритие е на проф. Иван Козовски. По неговите думи България погребва средно 12 родилки на година, тъй като майчината смъртност се движи около 14-15 на 100 000 живородени бебета. Официалната статистика обаче не отчитала нито един фатален изход. Случаят на 23-годишната Дияна пък събирал прах при столичните чиновници.