Депутатите гласуват с пръсти, от опозицията се затрудняват

Архив Варна

29-01-2010, 11:18

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В парламента от днес заработи  системата за гласуване с биометрични данни - пръстови отпечатъци.  Депутатите тестваха за първи път новата система за регистрация в пленарната зала в началото на днешното си заседание. Проблеми няма, засега.


Въпреки че председателят на парламента Цецка Цачева призова депутатите да се поздравят с успешното първо гласуване с новата система, колегите й от опозицията не само че срещнаха трудности при упражнението, но се почувстваха и обидени.

Някои от тях определиха пръстовите отпечатъци като унижение. “Системата за гласуване с пръстови отпечатъци е добра. Не знам защо я въведоха, но по принцип, ако е затова да се унижи народният представител, постигнаха го”, заяви народният представител от ПГ на ДПС Рамадан Аталай след първото гласуване с пръсти, който иначе не се затруднил при гласуването.Взеха ни отпечатъци от три пръста и като че ли имах чувството, че гласувам с четвърти пръст, но всичко е нормално, сутринта явно съм си измил много добре ръцете”. Аталай коментира още, че да те преброяват всяка сутрин, да минаваш през една преграда, като някои животни, които ги карат да ги стрижат, след това да седнеш на мястото си и всеки ден да се сещаш, че ти взимат пръстови отпечатъци, „смятам, че и на вас няма да ви е приятно”. Той пожела и на журналистите всяка сутрин, преди да дойдат на работа, да минават и да се регистрират с пръстови отпечатъци. На въпрос дали е възможно депутатите да забравят от кои пръсти са им снети пръстови отпечатъци, Аталай посочи: „Аз смятам, че народните представители познават трите пръста, от които са им взели отпечатъци, но понякога системата отказва.
На излизане от залата по време на почивката Любен Корнезов от БСП подхвърли пред репортерите: „Да не сме престъпници, че ни карат да гласуваме с пръстови отпечатъци”.

Димчо Михалевски от социалистическата партия каза, че вече очаква на входа да ги проверяват дали са добре сресани, дали са с изрязани нокти, дали са си измили ръцете. В крайна сметка добра идея било да се направят измервания и за функционирането на мозъка, иронизира депутатът.

Председателят на парламента Цецка Цачева обаче е много доволна от успешния първи опит на новата система.

Според нея гласуването с чужди карти е част от миналото в пленарната зала. Към обидените депутати Цачева се обърна с думите, че се сърдят на правилника на Народното събрание, който има силата на закон. Парламентарната шефка явно е забравила,че по отношение на казуса с Румяна Желева преди дни от правосъдното министерство отрекоха правилникът да има характера на закон.