Станишев отвърна на удара със скритите писма

Архив Варна

29-01-2010, 12:45

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Лидерът на БСП Сергей Станишев отхвърли твърденията на премиера Бойко Борисов, че бившето правителство е укривало предупредителна кореспонденция от Брюксел за проблеми с оперативните програми.

Той на свой ред обвини министъра на околната среда и водите Нона Караджова, че манипулира информациите, тъй като е била известена, че България ще загуби пари по оперативна програма “Околна среда" (ОПОС) и това е документирано.


“Беше казано, че има укрити писма, които били намерени в тайници, в чекмеджета, за които това правителство не е било информирано и затова не е предприело нищо. Тези обвинения са абсолютно неверни, лъжливи“, коментира бившият премиер в началото на днешния парламентарен контрол.


Още миналия петък Караджова заяви, че предупредително писмо на шефа на генерална дирекция “Регионално развитие“ Дирк Анер от началото на 2009 г. е било скрито от нея при встъпването й в длъжност в края на юли. В неделя тя, премиерът и финансовият министър свикаха извънредна пресконференция, на която обясниха, че се предприети мерки за отстраняване на проблемите, но изказаха опасения, че може да загубим 400 млн. евро по ОПОС. Преди ден отговорът на София пристигна в Брюксел и се чака реакцията на ЕК.

Днес Станишев представи кореспонденция между Райка Онцова и Нона Караджова, която по думите му е доказателство за политиката на лъжа, произтичаща от най-високото ниво.

Сергей Станишев зададе въпроса: „Кой лъже сега, защо не се смеете, това е най-сериозният проблем, защото, когато открито и съзнателно се изговарят лъжи от страна на правителството на пресконференция, когато една седмица гледаме мелодрама, която се разиграва пред българското общество, за това как им се пречи да работят и че това са причините за многото проблеми, свързани с усвояването на средствата от ЕС, питам може ли да се управлява така?”

“Тъй като Бойко Борисов се закани, че започват проверки и правене на списъци в администрацията за укриване на информация и за загуба на европейски средства, нашето предложение е да започне списъка с името на Нона Караджова“, обяви червеният лидер. Той обясни, че с писмо от 29 юли 2009 г. Онцова е информирала Караджова “точно по отношение на тези така наречени “крити писма". Екоминистърът отговорила на одитната шефка на 11 август 2009 г., каза Станишев и зададе въпроса: Кой лъже сега?

“Ние сме изненадани, че шест месеца от управлението на новото правителство г-н Борисов прави това, което е доказал, че може да прави - прави списъци, прави заплахи, прави проверки. За съжаление този начин на полицейско и пиар управление нито помага на хората, които остават без работа, нито на администрацията да си върши работата добре – всичко е застинало в администрацията, не смеят едно решение да вземат”, посочи Станишев.


Той обвини министър-председателя, че с изявленията си в чужбина, че всички българи са корумпирани и трупове се вадят по поляните, подхранва евроскептицизма и негативното отношение към страната.

Според Станишев е крайно време правителството и Борисов да осъзнаят, че може временно да манипулират българското общество, но партньорите от ЕС не могат да бъдат заблудени, защото в Брюксел са много наясно какво става и какво не става в България.