Реалната безработица е с 2% по-висока от регистрираната

Архив Варна

29-01-2010, 13:02

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

7,41% е безработицата във Варненска област към края на 2009 г.

Този процент представлява повишение с 0,54 пункта в сравнение с ноември на миналата година. Според статистиката на работодателите обаче, реалната безработица е с 2% по-висока от регистрираната в бюрата по труда. Това съобщи шефът на регионалната служба по заетостта Пламен Начков. По неговите думи безработицата продължава да се покачва и през януари, като стагнацията се чувства най-силно във Варна – регистрираните към момента безработни в града са 8160 души. За цялата област пък цифрата на останалите без работа набъбва до 16 179.


Освободените кадри са основно в сферата на търговията и услугите. Няма индикации за масови съкращения, но фирмите свиват щата си до минималния брой служители, за да презимуват, коментира още Начков. Специалисти в дадени области също се регистрирали на борсата, което означава че стагнацията удря и висшия ешелон. 


Трима работодатели във Варненска област са подали заявления за компенсации на работници, преминали на непълно работно време. Срокът за това изтече на 27 януари. Подадените заявления касаят 87 работници и служители, като необходимият финансов ресурс за тях е в размер на 40 240 лв.