Бил Гейтс ще дари безпрецедентните $10 милиарда за „десетилетието на ваксините”

Новините

29-01-2010, 13:17

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бил Гейтс, основателят на Майкрософт и известен филантроп, ще направи най-голямото единично благотворително дарение, правено някога, от $10 милиарда за разработването на ваксини през следващите 10 години.

Гейтс споделя, че се надява по този начин да го превърне в „десетилетието на ваксините”, като така драстично да се намали детската смъртност в най-бедните страни в света. 

Изчислено е, че неговото дарение може да спаси живота на повече от 8 милиона души. Оповестявайки своя ангажимент, който далеч надхвърля огромните суми, дарявани преди това от неговата фондация, той призова правителствата и частния сектор за увеличаване на инвестициите за проучване, разработка и доставка на животоспасяващи ваксини.

„Ваксините вече са доказано средство за спасяването и подобряването на милиони човешки животи в развиващите се страни. Нововъведенията ще направят възможно спасяването на повече деца, от когато и да е било преди. Те са чудесата на съвременния свят и ние сме направили ваксините приоритет номер едно в нашата фондация”, коментира Бил Гейтс на Световния икономически форум. На конференцията в Давос Бил Гейтс и съпругата му Мелинда направиха съобщението заедно с директора на Световния алианс за ваксини и имунизация, г-н Лоб-Левит, където именно ще бъде насочени голяма част от средствата. Алиансът е създаден преди 10 години по време на Световния икономически форум и от създаването си до днес е доставил ваксини за 257 милиона деца по света и е спасил 5 милиона от смърт.

Дарението на Бил Гейтс е допълнение към $4,5 милиарда вече дарени от неговата фондация за същата кауза.