Варненските вестници в събота

Архив Варна

30-01-2010, 08:06

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Новини за безработни, охлюви и прокурори ни предлагат днес първите страници на варненските вестници.

„Черно море” ни светва как да направим сполучлив бизнес със заглавието „40 000 евро печалба при отглеждане на охлюви”. За да се открие ферма обаче, била нужна инвестиция от 25 хиляди евро, веднага пресича ентусиазма ни вестникът. Според някакъв италианец – зам.-кмет на община Кераско, печалбата в размер на 40 000 евро може да се получи при отглеждане на охлюви на 10 дка площ, но по италианска технология. Реалният добив тогава бил 10 тона.


Борбата за оцеляване става все по-жестока, загрижено алармира „Народно дело” в уводното заглавие „200 безработни спорят за едно място”. Според информацията за период от една година, хората които нямат работа и ще чакат социални помощи са се увеличили с 6300.


В „Позвънете” пък са извели на първа страница „Прокурори запечатват рибната борса”. Заглавието обаче е с предистория, която разяснява, че рибното тържище на централния пазар е отворило врати тихомълком и без разрешение, заради което търговци са отнесли 4 акта. Шефът на общинската фирма "Пазари" пък бил твърд в позицията си и е готов да понесе отговорност.

„Народно дело” продължава да разнищва тематиката със снегопочистването, като този път усилията са насочени към варненския аеропорт. „Ръсне ли сняг, летището буксува”, уверява ни уводното заглавие на 3 стр. Според вестника, бригада от служителки на летището проправяла с мотика пъртини към терминалите. Въобще, внушението е, че летище Варна изпитва сериозни проблеми с почистването на снега. Това се вижда от пръв поглед, щом попаднеш в района на аеропорта. Девствени бели преспи покриват паркингите пред терминалите, а снегорини не се виждат никъде, констатира репортерска проверка от мястото на събитието.


За ужас на болниците „Финландци дават по 6000 евро за наш доктор”, разкрива още 2 стр. От така озаглавения материал научаваме, че финландски трудови посредници идват във Варна с оферти за работни заплати между 2 и 6 хиляди евро, с които ще изкушават наши лекари и медицински сестри. От 5 стр. на вестника пък доктори алармират - „Гьола - развъдник на гъбички и мехури”. Става въпрос, че скитници, душевно болни или просто хора, на които не им пука много за хигиената, ходят да се киснат на топлата вода в Морската градина, след което задължително попадали в клиниката по изгаряния. Причината е в големите температурни разлики.

От 2 стр. на „Черно море” научаваме, че „Варненка спечели конкурса за бивши пушачи”. Надпреварата е европейска, като в нея участвали представители на 13 страни. Идеята е бивши пушачи да споделят своята лична история за отказа си от цигарите и така да помогнат и на други да последват примера. Има и награда – ваучери за почивка на стойност 5000 евро и 2000 евро.


„Черно море” също демонстрира, че наблюдава как върви снегопочистването в града с уводното заглавие на стр. 4 – „Съставили 12 акта за преспи пред сгради”. По-надолу разбираме, че общинари са глобявали заради непочистен сняг пред жилищни сгради и търговски обекти. Какъв е размерът на санкцията и докога ще продължат проверките не става ясно.


Друго заглавие от същата страница пък алармира, че „Прегряват аварийния телефон на ВиК за пръснати водомери. Това се е случило заради студа и то явно доста масово, защото аварийният номер на дружеството е звънял непрекъснато заради проблема. Поради минусовите температури много водомери са замръзнали или направо са се пръснали.


„И компютърджии вече на борсата” някак самодоволно съобщава уводното загрлавие на 2 стр. на „Позвънете”. Новината всъщност е, че вече и висококвалифицирани специалисти остават без работа, тъй като на трудовата борса са се регистрирали компютърни специалисти и главни счетоводители, които са били освободени заради поредното свиване на щата. 


„Атака” иска пълна чистка на чиновниците във Варна” е акцентът на 3 стр. това всъщност са думи на варненската депутатка от партията Цвета Георгиева, която настоява да бъдат сменени всички чиновници в община Варна и районните кметства, които са назначени на партиен принцип. От СДС пък готвели списъци с имена на корумпирани служители в морския град, който щял да бъде изпратен на премиера Борисов. Хора от ГЕРБ пък заявяват пред „Позвънете”, че партията няма да се занимава с политически чистки. „Ако от СДС предоставят подобен списък той ще ни бъде полезен…”, заявява областният лидер и депутат от ГЕРБ Павел Димитров.