„Лицата на невидимото” стават видими в изложба

Варна Лайф

31-01-2010, 12:46

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

На 2 февруари се откри фотоизложбата „Лицата на невидимото”  на Тихомир Илиев. Можете да я видите в  Мол Варна на третия етаж  до края на февруари.

Замисълът на Тихомир Илиев е да представи образи – лица, предмети, пейзажи от страната, които остават на заден план за медийното и общественото внимание и за чието съществуване градският човек често не знае.


Изложбата включва фотоси, придружени от кратки поетични пояснения, които отразяват пътешественическите впечатления на автора.
Фотографът обхожда шест населени места в Западна България, в които граждански организации или групи от доброволци работят по различни теми, обединени от религиозното си и етническото разнообразие – католици или православни, българи, роми, турци, банатски българи. Общо за всички тях е обединението около някаква значима за местната общност идея, около която цялата общност работи заедно.


Фотосите отразяват инициативи от следните места: с. Бърдарски геран – общност на банатските българи, със специфичната им архитектура и бит; Симитли – културното многообразие на общностите роми, помаци и българи; с. Гърмен – с ремонта на подстъпа към църквата; проект за здравно образование в общност с преобладаващ ромски състав, с.Септемврийци; заниманията по керамика в детски център „Приятели”, с.Голема Раховица; подновяването на архивния фитнес и заниманията по атлетика в гр. Пирдоп.
Фотографът достига до тях със съдействието на фондация „Работилница за граждански инициативи”, която работи на територията на страната от 2001 г. насам. Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Американската агенция за международно развитие, Балканския тръст за демокрация и фондация „Чарлз Стюард Мот”.


Изложбата стартира националното си „турне” в края на ноември в София и ще обиколи страната. Градовете, изразили желание и интерес да я подкрепят до този момент, са Стара Загора, Варна, Пловдив, Габрово, Русе и Бургас. Организаторите са отворени за нови покани и домакинства, които да приютят за кратък период техните фотоси. Предвидени са благотворителни разпродажби на фотоси в различни формати.