От ДСБ поискаха арест за Филчев, синът на Петканов - на работа при Алексей Петров

Архив Варна

15-02-2010, 14:53

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Време е бившият главен прокурор Никола Филчев да бъде арестуван и разследван.

Това поиска бившият шеф на НСС Атанас Атанасов и  потвърди, че  години наред от партията настояват  за разследване на дейността на бившия главен прокурор и на прокуратурата като място за покровителстване на организираната престъпност, но това до момента не е направено.


От ДСБ обявиха днес след заседание на националното ръководство на тъмносините, че сегашният главен прокурор е длъжник на обществото в търсене на отговорност от предшественика си.


Според Атанасов  трябва да се търси връзката между арестувания преди дни Алексей Петров и Филчев. Той  отрече обвиненията, че има общо с кариерата на Алексей в службите.


В неделя вътрешният министър Цветан Цветанов също обяви, че именно бившият главен прокурор е лансирал Петров за агент. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък поиска Атанасов, Костов и бившият МВР-шеф по времето на СДС Емануил Йорданов да кажат кой точно е Алексей Петров.


Атанасов обясни, че Петров е станал сътрудник на службите по настояване на Филчев през есента на 2000 г. ДСБ призоваха да се открият покровителите на групата, арестувана в операция "Октопод". "Тези, които сега се разследват, не са последния етаж", каза Атанасов. Той допълни, че арестуваната група е имала връзка и с банковите дела.


Междувременно Bnews съобщи днес, че синът на ексминистъра от кабинета на Симеон Сакскобурггонски. работи в една от фирмите на Алексей Петров.


Петър Георгиев Петканов е бил посочен като лице за контакт на фирма "Голд лизинг" в Регистъра на финансовите институции на БНБ. "Голд лизинг" е част от "Лев Корпорация", чийто основател е Алексей Петров. Фирмата се занимава с лизинг и сублизинг на леки автомобили, предназначени за таксиметрова дейност. Извършва и маркиране на автомобилите при застраховка.
За връзка между Алексей Петров и сина на бившия МВР-шеф Петканов, Петър, намекна в интервю за BNews днес Атанас Атанасов от ДСБ. Ден по-рано вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че Георги Петканов е бил сред политиците, които са покровителствали внедряването на Петров в службите.