Общинарите в Добрич: Искаме 50 лева такса за детските ясли и градини

Архив Варна

15-02-2010, 15:00

Снимка:

СНИМКА: СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Общинарите в Добрич ще предложат на местния парламент да увеличи таксите за детските ясли и градини с 30 процента и от март родителите да заплащат по 50 лева.

В момента семействата месечно броят по 37,73 лева. Заместник кметът по образование Камелия Койчева заяви, че мотивът за поскъпването са увеличението на цените на ток, газ, както и подобрение в храненето на децата. От края на миналата година е въведено ново меню. То е с повече пресни плодове и зеленчуци, със замяна на консервираните зеленчуци със замразени, включване на телешко, агнешко и свинско месо наред с пилешко и риба. В резултат на това храноден на дете в детска градина се е увеличил от 1,5 на 2-2,30 лева, съобщи Койчева.
Друга промяна е въвеждането на месечна такса от 30 лева, когато детето не посещава детско заведение без уважителна причина. Целта е да има сигурност, че детето ще посещава детска градина, щом е записано, обясни Койчева. Тя посочи, че в момента има детски градини, където има чакащи за прием деца, а в същото време записани не посещават забавачниците.
Заседанието на Общинския съвет е насрочено за края на месеца.