„Не на деца в Биг Брадър Фемили” заявиха 130 неправителствени организации от цялата страна

Животът

16-02-2010, 13:08

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

Участието на деца в риалити формати за възрастни крие рискове за здравето на подрастващите, твърдят експерти. 

Нарушаването на ключови детски права в Къщата е неизбежно, според юристи.


Днес, едновременно в 10 големи български града, Националната мрежа за децата заяви протеста си срещу комерсиалната експлоатация на деца за икономически цели и забавление. 


Кампанията е подкрепена от 130 неправителствени организации от цялата страна. Психолози, педагози, юристи и социални работници смятат, че включването на деца в подобен телевизионен формат нарушава техните права по конвенцията на ООН за защита на детето и заплашва нормалното им физическо, умствено и социално развитие. 

Член 16 на конвенцията твърди: „Никое дете не трябва да бъде подлагано на произволна или незаконна намеса в неговия личен живот, семейство, дом или кореспонденция, нито на незаконно посегателство срещу неговата чест и репутация. Детето има право на закрила от закона против такава намеса или посегателство”. Конвенцията е ратифицирана от Великото Народно събрание на България на 7.04.1991 г. 


Участието на деца в риалити формата е експлоатация на детски труд, защото мотивацията на родителите е спечелване на наградата. Заради парите, родителите пренебрегват интереса на децата си, твърдят експертите.


Рискът не е само за децата участници в „Биг Брадър”, а и за хилядите деца зрители на предаването. Неспособността на децата да правят ясна разлика между реалността и видяното на екрана крие риска от идентифициране на децата с участниците. Децата по принцип подражават на видяното по телевизията, а подражанието на поведението на децата от шоуто крие сериозни опасности за децата и за цялото общество. 


Наблюдението на децата денонощно в продължение на три месеца означава те да контролират емоциите си и да подменят истинските си чувства с изкуствени. Това е намеса в личния им и семеен живот и отнемане на правото им на свободно лично пространство.


Световният опит показва, че подобни реалити формати имат много негативно влияние над децата. Във Великобритания в предаването „Teen Big Brother” са участвали момичета и момчета на 18-годишна възраст. Именно в този формат за първи път се осъществява първата секс сцена в реалити шоу в Обединеното кралство. Резултатът е остра критика от страна на медии, неправителствени организации, родители и цялата общественост. Другото шоу в страната има още по-сериозни последици за детската психика. 10 момичета и 10 момчета на възраст от 8 до 12 години са затворени съвсем сами в Къщата. Случилото се напомня ситуацията в наградената с Нобелова награда за литература „Повелителят на мухите” на Уилям Голдинг и дълбоко разтърсва обществото. Зрителите са свидетели на насилие и невероятна жестокост между децата. На третия ден едно от тях моли да излезе от Къщата и да се върне при родителите си, от чийто контрол е искало да избяга в шоуто. Агресията е толкова силна, че децата искат да се наръгват едно друго с нож и се налага продуцентите да влязат в Къщата, за да предотвратят жестоките последици. За щастие са успели да прекъснат шоуто навреме, но никой не може да бъде сигурен какво ще се случи в България.


Апелът към Нова телевизия за преосмисляне на концепцията на следващия Биг Брадър е отправен от Националната мрежа за децата, в която членуват 47 организации от цяла България и общо 130 организации подкрепят идеята. Това са над 1000 души в организациите и още 4300 души в групата в социалната мрежа Фейсбук. Според организаторите на кампанията, които са подкрепени и от Националната агенция за закрила на детето, по-голямата част от обществото е против участието на деца в шоуто.

Няма законово основание, което да забранява участието на подрастващите в риалити формата, но от Национална мрежа за децата предупреждават, че ще наблюдават много внимателно случващото се в шоуто и при първия сигнал за нездравословно влияние над детската психика ще уведомят органите на властта и може да се стигне дори до отнемане на родителски права. Родителите не си дават сметка за сериозните рискове за здравето на децата им, защото са изкушени от паричната награда. 


На специален сайт на кампанията http://bigbrother.nmd.bg е събрана информация за световния опит в подобни предавания, експертни мнения и оценки на български и международни експерти по темата.