72% от желаещите да купят имот във Варна търсят до 40 000 евро

Архив Варна

16-02-2010, 15:39

Автор:

ХРИСТИНА МАРИНОВА

Всичко от Автора

Най-много с 39% са паднали цените на имотите през 2009 г., в сравнение с предходната, в районите с най-голямо надценяване на жилищата – широк център и Бриз.

Голям спад отбелязва стойността на жилищата в Младост. Район Лятно кино Тракия бележи спад от 34%, а широк център – с близо 40%.


Купувачите стават все по-образовани и търсят съотношението атрактивна цена-добра локация-високо качество на имота.


През 2009 г. 51% от купувачите са платили в брой, а 28% от продавачите са имали финанови проблеми. 42% от клиентите на агенция за недвижими имоти „Адрес” са сключили двойни сделки, т.е. продават жилище, за да купят ново. Едва 19% са използвали ипотечен кредит.


28% от продажбите за 2009 г. са били ново строителство, а панелните апартаменти са заели 16% от пазара на имоти, поради ниските си цени. Хората между 26 и 35 години са били най-активните купувачи за изминалата година.


Значително се е увеличил броят на отдадените под наем офиси и магазини в кварталите. Поради спадналите обороти много търговци са се принудили да изберат сгради със смесено предназначение, извън центъра на Варна.


Според гилдията на предприемачите жилищата вече се търгуват на своята себестойност, но купувачите вярват, че и през първите месеци на 2010 г. цените ще продължат да падат. Това се дължи и на прогнозите за тежка зима за икономиката на страната и ръст на безработицата.


През декември и януари 72% от регистрираните купувачи са заявили, че ще дадат за имот 40 000 евро. В предходните месеци хората са били склонни да дадат с 15% по-висока цена, но да получат по-добро качество на имота, с по-голяма площ и по-добра локация. Сега обаче повечето хора не могат да си го позволят.


Прогнозите са, че двойните сделки ще движат пазара и през 2010 г. Ниските цени ще накарат хората със стабилни доходи да направят стъпки към подобряване на жизнената си среда.


Пазарът на къщи през 2009 г. се е движил предимно от продавачи чужденци и българи, които искат да живеят в близост, но извън Варна. Търсели са се имоти предимно на цени между 50 000 и 70 000 евро. Покупко-продажбите на къщи са били повече, отколкото 2007 г. и 2008 г. взети заедно, което показва тенденция за българския купувач към търсене на по-добри условия за живот, но само, когато цената е адекватна. В момента кредитиране за извънградски имоти е почти невъзможно.
В предходните години много купувачи са инвестирали в имоти, а 2009 г. бележи спад. Най-търсени с инвестиционна цел са имоти до 600 кв. м. и цена до 40 евро/кв.м.


При ваканционните имоти най-търсени са двустайните апартаменти до 40 000 – 55 000 евро в град Бяла и Обзор и в района на м-ст Ален Мак, Златни Пясъци и Св. Константин и Елена. Тези имоти са търсени предимно от руски и български купувачи, заради евтината поддръжка и чиста околна среда.


На пазара на наеми е регистриран 43% ръст в предлагането, породен предимно от невъзможността жилищата, закупени с инвестиционна цел, да бъдат продадени на добри цени. Наемателите търсят предоговаряне на цените на ползваните имоти, или сменят наетото жилище. Ако в предходните години за определена цена наемателите са можели да живеят в Младост, през 2009 г. за същата сума са можели да си позволят наем на  жилище в Центъра на Варна. Изгодни предложения за наеми за 2009 г. е имало в целия град. За кратко се е появила тенденция на покачване на цените през септември, но след като търсенето от студентите е намаляло, пазарът се върна на старите нива. Най-желани се оказват необзаведените двустайни апартаменти в районите с добра инфраструктура. Наличието на паркинг се оказва определящо.


Много нови офис площи ще бъдат отворени в нови сгради през 2010 г. За продажба цените ща бъдат от 750 евро/кв.м., а за наем от 5 евро/кв.м.


Няма точна статистика за спада на търсенето на имоти от чужденци, но според експертите от „Адрес” е около 50%. Задълбочаването на икономическата криза в Западна Европа е принудило повечето чужденци да продадат имотите си тук през 2009 г. Западно-европейците искат бързо да продадат имотите си и са склонни на преговори и отстъпки, за разлика от българите.


Очаква се скоро пазарът на имоти да се нормализира и руснаците да се завърнат, като основни купувачи в България.
Изводът е , че стрес при купувачите няма. Както винаги хората със стабилни доходи инвестират. Пазарът на имоти през 2009 г. е бил стабилен. Брокерските фирми са намалели, в резултат на което се е повишило качеството на обслужване. Покупка, както винаги се осъществява при равновесна точка на интересите на купувач и продавач.


Според специалистите от „Адрес” идеалното жилище за българина в края на 2009 г. и началото на 2010 г. е с цена 40 000 евро. Изборът е голям в момента и за тази сума може да бъде закупен голям панелен апартамент в Трошево, или малък тухлен в широк център. Съотношението качество-цена е определящо, като качеството на инфрастуктурата е много важна, т.е. наличие на паркинг, състояние на общите площи в сградата и т.н.