Британска верига кина бойкотира „Алиса” на Бъртън

Варна Лайф

25-02-2010, 09:04

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Одеон” няма да прожектират фантастичното приключение по Луис Карол във Великобритания, Ирландия и Италия заради ранното излизане на филма на DVD, съобщи компанията в Лондон във вторник.

Решението на „Одеон” се дължи на това, че Walt Disney Pictures ще пуснат DVD с филма едва 12 седмици след кинопремиерата му, вместо стандартните 17.


„Одеон” казаха, че са инвестирали „значителна сума пари” в дигитална техника за 3D прожекции и 12-те седмици до „домашната” премиера на „Алиса в страната на чудесата” ще им нанесе финансови загуби.


Филмовата верига се страхува още, че много филмови компании ще започнат да пускат филмите си на DVD на 12-тата седмица. От Дисни обясниха, че това няма да стане стандартна практика за компанията, а е мярка срещу пиратството.


„Одеон” е една от най-големите киновериги в Европа с над 110 кина само в Обединеното Кралство. Кината им в Германия, Австрия, Испания и Португалия ще излъчават филма, защото там периодът между кино- и DVD- премиерата е по-дълъг.


Други вериги кина в Англия също изразиха безпокойството си за решението на Дисни, но засега няма да се включат в бойкота. „Cineworld” заявиха миналата седмица, че са постигнали „задоволителен компромис” с филмовото студио и ще излъчват „Алиса” на повече от 150 екрана във Великобритания.


3D филмът на режисьора Тим Бъртън, с участието на Хелена Бонъм Картър, Ан Хатауей, Джони Деп и младата австралийска актриса Мия Вашиковска в ролята на Алиса, ще започне световната си премиера в Лондон в четвъртък и ще бъде по кината в САЩ и Великобритания от 5 март.

В България пък премиерата ще се гледа в кината Арена в цялата страна едновременно в 00:01 на 4-ти срещу 5-ти март.