Търсят възможности за неустойки от „Сименс” заради срива в системата за документите за самоличност

Архив Варна

07-04-2010, 08:54

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В Мюнхен днес ще се състои среща с представителите на фирмата "Сименс" заради срива в системата при издаване на документи за самоличност, съобщи Агенция „Фокус” като цитира вицепремиера Цветан Цветанов.

Договорът за изграждането на системата за издаване на новите документи за самоличност се преглежда, за да се проверят възможностите за търсене на неустойки от доставчика. 
 
Една от възможностите е да се удържи банковата гаранция, която е около 1.5 млн. евро. "Ще търсим и други опции, но да можем да създадем необходимата организация за някаква компенсация за всичко това, което се стоварва като неудобство на гражданите", каза министърът.
Вчера възникналите проблеми със софтуера на линията за персонализация, доставена от изпълнителя по договор, предизвика масови опашки в почти всички областни градове и недоволство на гражданите, пожелали да сменят личните си документи. 
 
В момента се извършва преконфигуриране на системата за издаване на паспорти , така че да може те да се произвеждат денонощно в девет големи областни града. 
Тази нощ в София са изработени всички 630 експресни паспорта. В момента за сметка на "Сименс" чрез куриерска фирма те се изпращат до областните градове, където са заявени.