ГЕРБ прие механизъм за уреждане на дълговете към фирмите, залага на предложения от ДСБ регистър

Архив Варна

07-04-2010, 09:47

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Правителството прие механизма, по който ще бъдат уредени просрочените задължения на държавата към фирмите.

Схемата включва всички договори за обществени поръчки, сключени от разпоредителите с бюджетни кредити до 31 март 2010 г.  
Съобразно нея Българската банка за развитие ще придобие вземанията на изпълнителите по договорите като използва собствени ресурси в размер на 100 млн. лв.
При необходимост се предвижда възможност за депозиране на държавни ресурси в размер на до 400 млн. лв.
Министерството на финансите ще създаде временен регистър с информация за подлежащите за плащане вземания. 
Само преди десетина дни ДСБ направи такова предложение. Тъмносините предложиха всички министерства и други държавни възложители на обществени поръчки, в това число влизат и едноличните държавни фирми, примерно в сферата на енергетиката и транспорта, да създадат регистри и да поддържат регистри за своите безпорни и изискуеми задължения към фирмите. 
 
Министерството на финансите да обобщи задълженията в централен регистър, поясни тогава Иван Костов. След това да утвърди срокове за погасяване на всяко задължение от централния регистър, които трябва да бъдат между 6 и 18 месеца, както и размера на дължимите лихви за забавяне. 
Да поддържа този регистър в интернет, за да бъде публичен. Да поддържа в интернет списък на непогасените задължения от централния регистър. Като им задава срок на погасяване и лихвата. Да поддържа в интернет и списък на погасените задължения от страна на държавата или чрез факторинг по размер, бенефициент и дата на погасяване. 
 
И накрая да осъществи превенция на корупцията чрез явен ред на погасяване на задълженията на принципа „първи по време, първи по право”. Министерския съвет съответно да определи срокове и лихви за погасяване на задълженията. Да приеме възможността кредиторите на държавата да прехвърлят своите вземания от централния регистър на трети лица с единственото условие, кредитора незабавно да уведоми министерството на финансите за извършеното прехвърляне.