Орязаха диалог от серия на Саут парк, заради заплахи на ислямистка група

Варна Лайф

23-04-2010, 12:22

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Продуцентите на "Саут парк" казаха в четвъртък, че Comedy Central, телевизонният канал, който излъчва шоуто им, е цензурирал речта на един от героите в новата серия, след като радикална ислямиска група предупреди, че авторите може да бъдат убити, заради обида на пророка Мохамед в епизода от миналата седмица.Речта, която съдържа предполагаемата обида, се съдържа в 35-секунден диалог, между анимационните образи Кайл, Исус Христос и Дядо Коледа.


По-рано тази седмица, радикалната група Revolution Muslim каза от уеб сайта си, че "Саут парк" е обидил техния пророк, по време на епизода от миналата седмица, изобразявайки го в костюм на мечка.

Групировката каза още, че това не е заплаха към авторите Паркър и Стоун, а е предупреждение за това, което може да им се случи.
Те публикуваха ужасяваща снимка на убития през 2004 г. в Амстердам, холандски режисьор Тео Ван Гог. Той бе застрелян и наръган до смърт от мюсюлмански екстемист, заради филм, който обиждал религията им.
Предупреждението е, че авторите на "Саут парк" вероятно ще бъдат застигнати от неговата съдба.

На сайта бяха посочени и адресите на телевизията Comedy Central в Ню Йорк и калифорнийското студио, където се прави "Саут парк".

Въпреки това, Паркър и Стоун включиха образа на Мохамед и в епизода от тази седмица. Той се появява, изобразен с черна кутия, закриваща тялото му. Това е тънка ирония, от страна на авторите, защото мюсюлманите считат всяко изобразяване на пророка си за богохулство. След което сваля костюма на мечка, в който е облечен и се оказва, че това всъщност е Дядо Коледа.

Паркър и Стоун казаха, че за 14 години, откакто правят забавния сериал, чиито епизод номер 200 видя бял свят съвсем наскоро, не са създали нито една серия, от която да се отрекат.

"Обичайната финална реч на Кайл, беше за сплашване", казаха те, "Той не споменава Мохамед въобще, но беше цензуриран...ние ще се върнем другата седмица с изцяло ново шоу, което ще е за нещо съвсем различно и ще видим какво ще се случи"

Освен цензурирания диалог, само една шега в епизода миоже да бъде интерпретирана, като свързана със заплахата на мюсюлманската група.

По време на една от сцените, Барбара Стрейзанд, която е робот в епизода и върви през града, за да го разруши, се чува глас: "Те унищожиха La Casa Bonita!". Това е името на продуцентската фирма на Паркър и Стоун.