НПО-тата по социалната общинска програма били удар в десетката

Мисия Варна

04-05-2010, 10:47

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Социалната програма на общината Варна е била отличена по време на национален форум на Алианса за социални помощи.

Това съобщиха днес кметът Кирил Йорданов и шефът на социалната дирекция д-р Здравко Марков. Наградата е връчена за последователна и мащабна политика в годините след 2003, когато стартира общинската социална програма. По нея сега общината предоставя 39 услуги на 2500 нуждаещи се, 90 % от които са хора с увреждания.

Преди 2003-та услугите са били само две. Освен това към днешна дата по социалната програма са разкрити над 600 работни места. Тук много важен момент е, че общината е делегирала права на Неправителствени организации да изпълняват 90% от услугите по социалната програма. Тоест не са назначавани хора на щат към общината, които сега е трябвало да бъдат съкратени предвид реформите в административния сектор. За разлика от други общини в страната, които сега освобождават от работа наетите на щат по социалните дейности.

Това от една страна оставя много хора без работа, а от друга лишава много нуждаещи се от съответната социална услуга. Във Варна обаче това няма да се случи, тъй като общината предвидливо е решила да работи с НПО-та по социалната си програма, подчертаха кметът и д-р Марков.