Марешки: Такса рецепта е перверзия

Мисия Варна

09-05-2010, 12:06

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Фармацевтичната мафия изобщо не е била ударена, напротив – тя излязла победител, твърди аптекарският бос и общински съветник Веселин Марешки.

Преди месец той лансира мерки, чрез които държавата може да спести стотици милиони левове. Идеята му бе всички по веригата, ценообразуваща лекарствата, да направят отстъпки.  

По думите на Марешки търговците на едро отново останали непокътнати, а техните надценки били свалени едва с процент. Дистрибуторите поискали от здравната каса 5 %  надценка, а тя им предложила 6 на сто. „Излиза, че НЗОК иска те да печелят, като удрят по джоба на пациентите“, обясни фармацевтичният бос. И уточни, че мощни структури, като Софарма и Търговска лига трябва да бъдат проверени как и кога са навлезли в бранша с лекарствата.

„Ще продължа да пита как, кога и кой приватизира българските фармацефтични заводи, има ли свръхпечалба и защо аналгинът и ампулите витамин С струват у нас двойно повече отколкото в Европа“, заяви още фармацевтичният бос. Според него трябва да стане ясно кой допусна десетократното поскъпване на български лекарства, което води до въпросната свръхпечалба за производители на медикаменти.

„Свръхпечалбите водят ли до перверзията да накараш пациентските организации сами да предложат такса рецепта“, попита риторично Марешки. По думите му тежка криза и срив в снабдяването на лекарства няма. В неговите аптеки няма да се въвежда такса рецепта и там снабдяване с животоспасяващите медикаменти винаги ще има.
Марешки вече е събрал 100 000 подписа срещу въвеждането на такса рецепта. Те ще бъдат представени в парламента и в здравното министерство.

Голяма част от варненските аптеки са незаконни, твърди още аптекарският бос. Това можело лесно да се провери, като се разследва кой дистрибутор ги обслужва. „Аптека край зеленчуковата борса бе обявена за продан. Реших да я купя, но когато отидох да я разгледам установих, че тя не отговаря на елементарни изисквания. В този обект никога не бе стъпвал магистър фармацевт и аз сигнализирах за нередностите. Веднага след това аптеката бе затворена“, коментира Марешки.