ГЕРБ няма да размахва брадва, ще реже със скалпел

Мисия Варна

10-05-2010, 13:25

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

ГЕРБ и техният нов председател на общинския съвет във Варна Николай Апостолов засега не предвиждат персонални промени в ръководните органи на съвета

Става въпрос за комисиите и техните председатели, които придвижват всички проекти за решения на местния парламент. Тоест, гербаджиите не бързат да размахват брадвата и да секат глави с нея. Ако ще има нещо за изрязване, то ще стане полека и внимателно, като при хирургическа операция – с упойка и скалпел.

Понастоящем ГЕРБ имат председатели само на три от общо 19-те комисии към общинския съвет. Това са: комисията по наименования, която основно се занимава с кръщаването на улици и площади, комисията „Антикорупция“, която заседава на закрито и все още не е обявила нито един от случаите, които разглежда, и Правната комисия, в която различни проекторешения на съвета се изчистват от към юридическа гледна точка.

Към момента общински съветници от БСП са шефове на пет от комисиите, а председателите на други три са от партия „Нашият град“. ДПС и „Атака“ държат по две комисии, а бройката до 19 запълват хора от ОБТ, ЛИДЕР, БНД и „Отечество“.

Комисията по финанси и бюджет е в ръцете на варненския лидер на ДПС д-р Янко Станев. Друга също много важна комисия – по общинска собственост, е председателствана от Валерия Ангелова от БСП.

Архитектурната комисия управлява Владимир Тонев от „Нашият град“, а начело на транспортната е Красимир Маринов от партия „Отечество“. „Атака“ държат благоустройството и обществения ред. Здравеопазването и социалните дейности са в БСП. За туризма, търговията и рекламната дейност отговаря Красимир Симов от ЛИДЕР.

Шефските места в комисиите очертават мнозинство в местния парламент, докато негов председател беше лидерът на БСП в града Борислав Гуцанов. Той беше арестуван при операция „Медузите“ на 31 март и впоследствие прокуратурата му повдигна обвинения за източване на общинската фирма „Градски транспорт“ чрез сделки за покупка на автобуси.

Вече председател на съвета обаче е Апостолов от ГЕРБ. Както е известно за него гласуваха всички общински съветници с изключение на групата на БСП, която напусна заседанието.

На практика ГЕРБ иззеха ръководната роля на БСП в местния парламент, като за това им помогнаха същите хора, които преди помагаха на червените. Единствената разлика е ДСБ, които останаха в опозиция в досегашната конфигурация на съвета.

Засега ГЕРБ няма да пипат председателите на комисии от БСП и ДПС, нито пък от другите формации. Датата за провеждането на следващата сесия на съвета вероятно ще бъде обявена след два-три дни. До тогава новият председател ще е провел заседания с всички шефове на комисии, а след това и със зам.-председателите на местния парламент. Според Апостолов дневният ред ще е съставен изцяло от проекти за решения, които са се натрупали в комисиите от месец и повече насам. Предложения за смяна на председатели на комисии няма да има.

„Оглеждаме много внимателно, защото сред председателите има много стойностни хора. На предстоящата сесия няма да се занимаваме с персонални промени, а ще отметнем натрупаната работа. Дали ще има смяна на председатели на комисии и на кои, ще бъде обсъждано и решено по-нататък“, коментира Апостолов.

Според А, Б, В-то на местния политически живот след смяната на мнозинството и избора на нов председател на общинския съвет идва ред на шефовете на комисии, а след това и на членовете на бордовете на общинските фирми.