"Медузите-2" или "Максуда-1"?

Мисия Варна

11-05-2010, 09:32

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че във Варна тече операция, която е продължение на "Медузите".

В първата "серия" на 31 март бяха арестувани председателят на общинския съвет Борислав Гуцанов, бизнесменът Даниел Славов Дънката, шефът на "Градски транспорт" Пенчо Пенчев и счетоводителката Йоанна Кръстева. Според окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров това изобщо не е така и днешното ровене на полиция и прокуратура в общината няма нищо общо с ареста на Гуцанов и останалите. Така или иначе официална информация за действията на разследващите органи няма.

"В Община Варна продължава реализацията на операция „Медузите”, която започна с ареста на бившия председател на Общинския съвет Борислав Гуцанов. Полицейските екипи, влезли в Община Варна, са придружавани от прокурори и следователи. Целта е изземване на документи за източване на Община Варна и на средства на варненските данъкоплатци за периода от септември 2008 г. до днес. Документите, които полицията изземва за проверка, са от главния секретар на Община Варна и засягат решения, приемани от Общинския съвет на Варна, за изплащане на суми, свързани с дейността на фондации за интегриране на ромското малцинство", твърди министър Цветанов пред "Фокус".

"Днешната операция няма абсолютно нищо общо с "Медузите". Става въпрос за съвсем отделно досъдебно производство срещу виновни длъжностни лица за корупционни практики и престъпления по служба. Много е рано все още да се коментират нещата, защото в момента продължаваме да събираме информация. На този етап не може да бъдем по-конкретни. Трябва ни време, за да си свършим работата, а не публичност предварително". Това заяви за ВарнаУтрев прокурор Чавдаров.

По непотвърдена официално информация разследващите са проверявали щателно кабинета на главния секретар на общината Михаил Куликов и са иззели документи. Неофициално се твърди и, че разследваната фондация е "Владиславово", на която председател беше заместникът на Гуцанов в Общинския съвет Янко Станев.