Полицията прибрала документите от Фондация „Владиславово“ преди месец, педагозите - без заплати

Мисия Варна

11-05-2010, 14:14

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Всичко от Автора

Икономическа полиция е влязла във Фондация „Владиславово“ още преди няколко седмици, научи ВарнаУтре.

Органите на реда са иззели най-различни книжа, свързани с дейността на фондацията, както и счетоводни документи. В резултат на полицейската акция служителите, които работят във фондацията са останали без заплати.

Фондация „Владиславово“ се оказа в центъра на общественото внимание след като днес преди обед полицаи и прокурори започнаха обиск в сградата на общината. Вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че акцията е продължение на операция „Медузите“, при която в края на март беше арестуван вече бившият шеф на общинския съвет и лидер на БСП в града Борислав Гуцанов.

Според Цветанов, целта на днешната акция е изземване на документи, доказващи източване на Община Варна и на средства на варненските данъкоплатци от септември 2008 г. до днес. Документите, които полицията изземва, засягат решения на общинския съвет за изплащане на суми, свързани с дейността на фондации за интегриране на ромското малцинство. По неофициална информация става въпрос за фондация „Владиславово“. Потвърждава я и фактът за обиска в офиса на самата фондация на ул. "Генерал Столипин" преди месец.

До 29 май 2009 година неин председател беше д-р Янко Станев, който основава Фондация "Владиславово" през 1998 година, когато е кмет на едноименния район. Сега Станев е зам.-председател на общинския съвет и лидер на ДПС в града. Той категорично заяви днес, че чрез фондацията не са били източвани пари от общинския бюджет.

Фондацията получава по 2300 лева за всяко ромче


80 ромчета биват обучавани в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на деца от малцинствен произход. Услугата в центъра се предоставя от Фондация „Владиславово“, която е спечелила общински конкурс за дейността. Според Социалната програма на община Варна за тази година, фондацията получава 181 хиляди лева за да обучава 80-те ромчета. Пресметнато това прави по 2 262,5 лева за всяко дете. Парите постъпват в общинския бюджет от държавната хазна.

Според общинската социална програма за 2010 година, Центърът за социална рехабилитация и интеграция на деца от малцимствен произход е с капацитет 80 места и предоставя комплекс от социални услуги. На практика центърът обучава ромчета в три бази на територията на града – една в Максуда, втора в района на Топливо и трета в Аспарухово. Децата са разпределени в две групи. Първата е съставена от 5 и 6 годишни и е нещо като еквивалент на предучилищните подготвителни групи. Във втората основно влизат ромчета от І до ІV клас, но има и по-големи – V–VІ клас, които идват тук на занималня. Желаещите да постъпят на обучение далеч надхвърлят капацитета.

Фондация „Владиславово“ предоставя услуги по още две дейности от общинската социална програма за тази година. Едната е дневен център за стари хора на стойност 39 960 лева. Другата е Ресурсен център за хора в неравностойно положение, чието финансиране възлиза на  67 590 лв.