Преди седмица кметът похвали работата на общината с фондациите

Мисия Варна

11-05-2010, 15:44

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Преди седмица кметът Кирил Йорданов и шефът на социалната дирекция д-р Здравко Марков изтъкнаха колко далновидна е била община Варна,

като делегирала права на неправителствени организации да изпълняват 90 % от услугите по общинската социална програма. Тоест това е позволило социалната програма да бъде реализирана без да се назначават хора на щат в общината, които сега е трябвало да бъдат уволнени предвид кризата. Благодарение на избора на общината да работи с фондации, сега във Варна нито ще бъдат уволнявани чиновници, нито ще бъдат орязвани услуги по социалната програма.

Сред въпросните неправителствени организации е и Фондация „Владиславово“, която днес се оказа във вихъра на скандал. Както е известно преди обед полиция и прокуратура влязоха на обиск в общината. По думите на вътрешния министър Цветан Цветанов целта на операцията е да бъдат иззети документи за източване на средства чрез фондации за интегриране на ромското малцинство. По неофициална информация става въпрос именно за Фондация „Владиславово“.

Тази година тя работи по три от услугите в общинската социална програма, като за това в бюджета е предвидено да й бъдат платени 288 550 лева. Общата стойност на социалната програма на община Варна за 2010 година е почти 3 милиона лева. 90 % от тези пари отиват в различни фондации, които са спечелили конкурси да изпълняват съответните социални услуги.

През миналата година Фондация "Владиславо" е изпълнявала отново три социални услуги по общинската програма на обща стойност 202 110 лева.

Днес кметът Кирил Йорданов заяви, че полицейската проверка в общината е свързана със социален проект за интегриране на ромското малцинство. И подчерта, че не е подписвал никакви документи. Според него, случаят очевидно е в периметър на закона за социалното подпомагане. Д-р Марков пък заяви пред ВарнаУтре, че в момента не е в страната, а на посещение в Гърция. Той каза, че не може да коментира нищо конкретно от изказванията на вътрешния министър Цветанов и окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров, нито пък за Фондация „Владиславово“, тъй като не е наясно със случващото се в общината, а и не разполага с никакви документи пред себе си.