Общината не е съвсем наясно как да продава земята под блоковете

Мисия Варна

12-05-2010, 14:06

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Тепърва в община Варна ще валят искания от граждани, които искат да купят земята под блоковете си.

Става въпрос за строените през комунизма, когато държавата не продаваше земята отдолу. Собствениците на жилища в болшинството от вдигнатите тогава блокове не притежават нищо под тях. Според законодателството всеки собственик на такъв апартамент има право да си купи идеална част от терена под кооперацията.

Местната власт обаче няма принципно становище как да процедира в такива случаи. Тоест, не определен единен аршин. Причината е, че блоковете си нямат собствени парцели. Това стана ясно покрай разгледано днес искане на варненка, живееща на ул. „Отец Паисии“. Тя желае да купи полагащата й се идеална част от земята под блока, която специалистите бяха изчислили на 9,5 квадрата на стойност 2500 лева. В случая обаче, върху един парцел има построени четири жилищни блока. Така излиза, че исканата идеална част е от целия имот, а не само от земята под блока. Тоест, ако продадат земята, варненката ще придобие идеални части и от вътрешните улици, паркинги и зелени площи, тълкуваха местните парламентаристи от комисията по общинска собственост.

По тази причина конкретното искане беше върнато за доизясняване и изчистване в кметската администрация. Чу се и призив за изработване на единно становище с ясни правила, по които да бъде продавана земята под блоковете от тук нататък.