Гербаджия недоумява как общината финансира творците

Мисия Варна

12-05-2010, 14:58

Снимка:

СНИМКА: ВАЛЕНТИН ГЕОРГИЕВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Какви са критериите, по които общината стимулира финансово творческите проекти на варненци, недоумява общинският съветник от ГЕРБ Пламен Пенев.

Той е шеф на правната комисия към местния парламент, която днес разгледа проект за общинска наредба за финансиране на варненски творци. Тя е внесена от комисията по култура, чийто шеф е литературният критик и местен парламентарист от БСП Панко Анчев.

Според гербаджията Пенев, в момента в общината циркулират три подобни наредби, но общинският съвет не е одобрил нито една от тях. „В началото на мандата присъствах на заседание на комисията по култура. На него беше завъртян един списък с творци, които не са отчели средствата, дадени им от общината, за да реализират различни свои творчески проекти. Като юристи веднага предложих да ги даваме на съд, за да си върнем парите. Тогава Панко Анчев контрира, че не можело, защото творците щели да се разсърдят“, коментира днес Пламен Пенев.

След въпросното заседание гербаджията се наел да изработи наредба с критерии за финансиране на творчески проекти. Провел редица срещи с варненски творци и въобще хора на изкуството. В тях участвали общински съветници и представители на общинската дирекция по култура и духовно развитие. В последствие обаче се оказало, че кметската администрация си има наредба за финансиране на творци. Средствата били разпределени със заповед на кмета.

Според Пенев причината за това е, че в даден момент се е появил конфликт между дирекцията по култура, чийто шеф е Румен Серафимов и шефа на комисията по култура – Панко Анчев. Гербаджията коментира още, че кметът си е издал заповед, по която финансира варненските творци и изобщо не ще и да чува за наредба от комисията на Анчев.  

В крайна сметка правната комисия към местния парламент реши да изиска от Серафимов всички съществуващи проекти за наредби плюс становище по коя от тях се финансират творческите проекти. Целта е те да бъдат разгледани от юридическата им страна, за да се реши коя е законосъобразна и коя не.