ГЕРБ сменя борда на „Градски транспорт“

Мисия Варна

14-05-2010, 12:04

Снимка:

АРХИВ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Съветът на директорите на общинската фирма „Градски транспорт“ ще бъде намален от петима на трима души на предстоящата сесия на общинския съвет в сряда.

Старите бордоваци ще бъдат отстранени от постовете, а на тяхно място ще бъдат избрани трима нови. Това съобщи новият председател на общинския съвет Николай Апостолов от ГЕРБ.
Намаляването на бройката на съвета на директорите е продиктувана от икономическата криза и желанието на гербаджиите да намалят разходите на транспортното дружество. Освен това с трима души борда ще бъде много по експедитивен и гъвкав при взимането на решения.

„Дружеството е в тежко състояние и се налага спешно да бъде вдигнато на крака. На практика в момента то е обезглавено“, коментира Апостолов. Припомняме, че на 31 март, когато при операция „Медузите“ бе задържан вече бившият председател на местния парламент и лидер на БСП в града Борислав Гуцанов, белезниците щракнаха и около китките на директора на „Градски транспорт“ Пенчо Пенчев. В последствие съда му наложи мярка за неотклонение „домашен арест“. Обвиненията на прокуратурата са за източване на дружеството чрез сделки за покупка на автобуси.

Апостолов е провел срещи със служители и синдикати в общинската транспортна фирма. Според тях също е необходима промяна в борда, защото сегашния не работи. Синдикатите пък са питали гербаджията вярно ли е, че „Градски транспорт“ може да бъде приватизиран. Апостолов беше категоричен, че такъв въпрос изобщо не е обсъждан. Припомняме че преди няколко седмици тезата беше лансирана от бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев.

Имената на новите бордоваци все още не са известни. ГЕРБ не ги пази в тайна за сесията, а просто все още търси компетентни професионалисти в транспортния бранш, които да се заемат с тежката задача да извадят „Градски транспорт“ от затрудненото положение, в което се намира. Апостолов вярва, че проверките на компетентните органи в общинското дружество ще извадят наяве нарушения и злоупотреби, ако е имало такива.

За сесията в сряда Апостолов не е предлагал в дневния ред точка за смяна на председатели на комисии в общинския съвет. Става въпрос най-вече за комисиите председателствани от хора на БСП, които са пет на брой. Това ще стане на по-късен етап, но след редица консултации и обсъждания. „Не може просто да правим промени от типа „стани да седна“. Да си общински съветник първо е отговорност към избирателите, а не към собствената ти партията. За това не разбирам колегите, които заявяват, че няма да участват в работата на комисиите, ако председателя не е от тяхната партия“, коментира още Николай Апостолов.

БСП ще предложат свой човек за зам.-председател на общинския съвет на предстоящата сесия. Ако кандидатурата им бъде одобрена от местния парламент, председателят ще има общо 8 заместници, с които формира така нареченият председателски съвет. Най-вероятно червените ще предложат за поста общинската съветничка Валерия Ангелова.